Πιο επιθετικά και πιο συντονισμένα θα πρέπει να κινηθούν οι τράπεζες για να μπορέσει η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται καθοριστική, όμως για να μπορέσουν οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους και να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με τη ρευστότητα σταδιακά να αποκαθίσταται, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, «κλειδί» για την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας αποτελεί η μείωση των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


«Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες συντονισμένης στόχευσης του τραπεζικού συστήματος για την ανάκαμψη της οικονομίας»
αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης. Οπως εξηγεί, στην παρούσα φάση «η κάθε τράπεζα έχει τη δική της στόχευση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τον σχεδιασμό της», κάτι που, όπως επισημαίνει, δεν βοηθάει τον στόχο για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. «Οχι μόνο οι νέες οντότητες που έχουν σχηματιστεί από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα είναι ότι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας κοιτάζει το δικό του κουτί. Εχει οχυρωθεί στο καβούκι του και προσπαθεί να περιφρουρήσει το κουτί του. Και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να μπορέσουν οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους στην ανάκαμψη της οικονομίας» τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα πρέπει να γίνει με ρεαλιστικούς όρους για να είναι επιτυχημένη. «Η τρόικα έχει θέσει στο μνημόνιο ως χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Απρίλιο. Ωστόσο η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, από την οποία θα προκύψει ένας μεγάλος τραπεζικός όμιλος, με κυρίαρχη θέση στην αγορά και ο οποίος θα παίζει καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και προσθέτουν: «Πώς μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν ταυτόχρονα από τις αγορές τα απαιτούμενα κεφάλαια;». Για το ίδιο θέμα παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι όλη αυτή η σπουδή θα έχει αποτέλεσμα να βγουν οι τράπεζες στις αγορές με αρνητική καθαρή θέση, ενώ το σωστό είναι πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατικό χρήμα από τον κύριο μέτοχο, που είναι το ΤΧΣ, και στη συνέχεια να αναζητήσουν κεφάλαια από την αγορά.
Ωστόσο και το ΤΧΣ θα πρέπει να λειτουργήσει όπως πρέπει. Διότι μόλις την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο διορισμός της νέας διοίκησης με μη εκτελεστικό πρόεδρο τον Ολλανδό Πολ Κόστερ και διευθύνουσα σύμβουλο την κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, οι οποίοι είχαν εγκριθεί από το Eurogroup και αναλαμβάνουν καθήκοντα, την προσεχή Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου. «Ολοι έχουν ηθική ευθύνη έναντι της χώρας και όχι για το κουτάκι τους» επισημαίνει κορυφαία τραπεζική πηγή.

Κλειδί για την ανάκαμψη η μείωση των επιτοκίων
Η ενίσχυση της ρευστότητας και η μείωση των επιτοκίων αποτελούν κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας. Με το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ να απομακρύνεται, οι τραπεζίτες βλέπουν σταδιακά αλλά σταθερά να επιστρέφουν καταθέσεις. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5,8 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ενώ συνολικά από το περασμένο καλοκαίρι έχουν επιστέψει περί τα 15 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν το άνοιγμα των γραμμών χρηματοδότησης της ΕΚΤ μετά την καταβολή της δόσης τον περασμένο Δεκέμβριο, οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η απόφαση του ίδιου οργανισμού να παρέχει εγγυήσεις σε τράπεζες του εξωτερικού ώστε να δέχονται εγγυητικές ελληνικών τραπεζών, οι συνθήκες ρευστότητας για τις επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και τραπεζών για να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα της οικονομίας». Οσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων εκτιμούν ότι όσο υποχωρούν τα επιτόκια καταθέσεων, τα επιτόκια χορηγήσεων θα προσαρμοστούν ανάλογα. «Σταδιακά», αναφέρουν, «θα μπούμε σε μια εποχή χαμηλότερων επιτοκίων, ιδιαίτερα αν το δεύτερο εξάμηνο του έτους υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ