Την ώρα που ο φόβος του «Grexit», δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποχωρεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί ((η Citi π.χ. προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί το 2014), η ΙΒG υιοθετεί πλέον τον όρο «Grecovery» για τα εγχώρια δρώμενα, ώστε να απεικονιστεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στις τιμές των ελληνικών μετοχών.
Μόλις πριν από οκτώ μήνες εξάλλου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν στο 31%, ενώ σήμερα είναι μόλις λίγο πάνω από το 10%, καθώς για τις αγορές η δημοσιονομική και εμπορική θέση της χώρας φαίνεται λιγότερο επίφοβη, ενώ έχει απομακρυνθεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Στο χρηματοοικονομικό μέτωπο επετεύχθη συμφωνία με τους δανειστές για χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ενώ κολοσσοί όπως η ρωσική Gazprom και η κινεζική Cosco δείχνουν ενδιαφέρον για ελληνικές εταιρείες, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών. Tο 2013 σημειώνει ήδη κέρδη γύρω στο 10%, ενώ το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως καταγράφοντας άνοδο 68%. Μάλιστα, στην αγορά λέγεται ότι οι καλές επιδόσεις ενδέχεται να συνεχιστούν, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα αντανακλάται μόνον ο περιορισμός του ρίσκου της χώρας και εξακολουθεί να προεξοφλείται το χειρότερο σενάριο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ετσι, αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και υπάρξει ορατότητα σχετικά με τις προοπτικές των εταιρικών κερδών, τότε η αγορά μπορεί να προσελκύσει και νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, οδηγώντας τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.
Πάντως, το κλίμα διεθνώς δεικνύει πως για τους ξένους «η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει λίγο φως στην άκρη του τούνελ». Βέβαια, λένε, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για την αναμόρφωση της οικονομίας της, αλλά αυτό «δεν είναι πλέον ένα αδύνατο εγχείρημα»…
Στο μέτωπο των ομολόγων, το περιθώριο της απόδοσης των 10ετών τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αποδόσεων των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων συνεχίζει την έντονα πτωτική του πορεία υποχωρώντας περίπου στις 885 μονάδες βάσης την ώρα που πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 βρισκόταν στις 2.568,9 μονάδες βάσης!
Η ταχύτητα πάντως της ανόδου των τιμών ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι η εγχώρια αγορά είναι υπερβολικά ρηχή και ευάλωτη σε κερδοσκοπικές κινήσεις, αφού το Δημόσιο δεν εκδίδει νέα μακροπρόθεσμα ομόλογα στην αγορά και όσα διαπραγματεύονται στην αγορά έχουν ονομαστική αξία μόλις 30 δισ. ευρώ έναντι του συνολικού χρέους των 312 δισ. ευρώ.
Ετσι, οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει σύντομα την… οικονομική της ελευθερία είναι σίγουρα υπερβολικές, με τον επικεφαλής του IIF να προβλέπει μάλιστα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν από τα τέλη του 2014 –αρχές του 2015.
Οι επιλογές των χρηματιστηριακών
Αναφορικά με τις επιλογές των χρηματιστηριακών εταιρειών, η ΙΒG δίνει έμφαση στις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Fourlis, Folli Follie, ΕΛΛΠΕ και Μotor Oil.
Επτά μετοχές περιλαμβάνει το μοντέλο χαρτοφυλακίου της Alpha Finance. Πρόκειται για τις υπό αποκρατικοποίηση ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΠΕ, ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ προστίθενται και οι μετοχές της Motor Oil, του Μυτιληναίου και του ΟΤΕ.
Η χρηματιστηριακή επιλέγει μετοχές εταιρειών από την πραγματική οικονομία, όπως τα λιμάνια, τα διυλιστήρια και η ενέργεια, πιστεύοντας ότι θα έχουν καλή πορεία και το 2013.
Οι πρώτες επιλογές της Eurobank Equities αφορούν τον ΟΤΕ, τη ΜΕΤΚΑ και τον ΟΠΑΠ, αφού, όπως εκτιμά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κοινοτήτων, δεν κατακρίνει το μονοπώλιο καθαυτό του οργανισμού. Η Beta Securities επιλέγει τις ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Σαράντης, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Οil, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης και ΕΛΒΑΛ. Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή επιλέγει τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Jumbo και τη ΜΕΤΚΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ