Οικονομία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ας προσέχαμε…
Εικονογράφηση Κώστας Μητρόπουλος
Εκδόσεις Παπαζήση, 2012,
σελ. 255, τιμή 12 ευρώ

Το βιβλίο συγκεντρώνει τις αγωνιώδεις διαπιστώσεις και προειδοποιήσεις του συγγραφέα επί τρεις δεκαετίες. Είναι μια επιλογή δημοσιευμένων άρθρων του από «Το Βήμα» και τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», τα οποία σχολιάζονται εδώ με βάση τα συμβάντα στη διαδρομή των χρόνων. Εξ αυτών προκύπτει ότι η σημερινή οικονομική και κοινωνική τραγωδία ήταν αναπόφευκτη, παρ’ ότι θα μπορούσε σε αρκετή έκταση να έχει προληφθεί.

διηγήματα

ΕΛΕΝΗ ΛΑΔΙΑ
Ο ονειρόσακκος
Εκδόσεις της Εστίας, 2012,
σελ. 137, τιμή 11 ευρώ

Η νέα συλλογή διηγημάτων της Ελένης Λαδιά απαρτίζεται από δεκατρείς ιστορίες και είναι μια συνομιλία με τα όνειρα, τα φαντάσματα, τους δολοφόνους, τα θαύματα, τους νεκρούς και τους ερωτευμένους ανθρώπους. Ωστόσο όλες οι περιπτώσεις αποπνέουν μια ελπίδα, όμοια με ροδαυγή. Οι σκοτεινές πτυχές της πραγματικότητας φωτίζονται από διπλές ερμηνείες, συνθέτοντας έτσι το πολύφυλλο άνθος του κοσμήματος-κόσμου.

δοκίμιο

CARLO M. CIPOLLA
Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
Μετάφραση Γιάννος Πολυκανδριώτης
Εκδόσεις Κέδρος, 2012,
σελ. 89, τιμή 5,50 ευρώ

Οι ηλίθιοι βρίσκονται ανάμεσά μας. Είναι παντού, προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, είναι πάντα έτοιμοι να προκαλέσουν ζημιά στους άλλους και στον ίδιο τους τον εαυτό. Οι ηλίθιοι συνιστούν την πιο επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων. Ο ιταλός ιστορικός έγραψε αυτό το πνευματώδες δοκίμιο για να κατανοήσει και να εξουδετερώσει μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης ευμάρειας και ευτυχίας: την ανθρώπινη ηλιθιότητα.

κόμικς

JOE HILL
LOCKE & KEY: WELCOME TO LOVECRAFT
Εικονογράφηση Gabriel Rodriguez
Εκδόσεις Σελήνη, 2012,
σελ. 178, τιμή 17,90 ευρώ

Το «Locke & Key» είναι ένα «graphic novel» που μιλά για το «Keyhouse», μια απίθανη έπαυλη στη Νέα Αγγλία, με φανταστικές πόρτες, που μεταμορφώνουν όσους τολμούν να τις διασχίσουν. Επιπλέον, πρόκειται για το σπίτι ενός γεμάτου μίσος, αδυσώπητου πλάσματος που δεν θα ησυχάσει αν δεν ανοίξει την πιο τρομακτική πόρτα από όλες. Ο Τζο Χιλ, γιος του Στίβεν Κινγκ, δημιουργεί μια ολοκαίνουργια ιστορία σκοτεινής φαντασίας και θαυμάτων.

αστυνομικό

NICCI FRENCH
Tuesday’s gone:
Μερικές φορές το μυαλό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να χάσεις τον εαυτό σου
Μετάφραση Ουρανία Τουτουντζή
Εκδόσεις Διόπτρα, 2012,
σελ. 581, τιμή 17,90 ευρώ

Σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου ένα πτώµα αποσυντίθεται για εβδοµάδες στον ίδιο χώρο µε µια ψυχικά διαταραγµένη γυναίκα. Η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν πίστευε ότι δεν θα έμπλεκε ξανά με την αστυνομία, όταν ένα πρωί ξυπνάει από κοφτά χτυπήµατα στην πόρτα της. O επιθεωρητής Κάρλσον χρειάζεται τη βοήθειά της. Το δεύτερο βιβλίο μιας σειράς ψυχολογικών θρίλερ του συγγραφικού διδύμου και ανδρόγυνου Νίκι Τζέραρντ και Σον Φρεντς, με το ψευδώνυμο Νίκι Φρεντς.

μυθιστόρημα

ΡΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗ
Στα κύματα του Δούναβη
Εκδόσεις Νέδα, 2012,
σελ. 264, τιμή 11,50 ευρώ

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ρούλας Κακλαμανάκη, η οποία έφυγε από τη ζωή στις αρχές Ιανουαρίου και δυστυχώς δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο. Με αφορμή τη μακρά συζήτηση δυο νεαρών φιλενάδων, της Κάταλιν –η ελληνίδα μητέρα της ήταν πολιτική πρόσφυγας –και της Ιλονα –κατάκοιτη αυτή από μια περίεργη αρρώστια -, η συγγραφέας μιλά για ιστορικά γεγονότα και ιστορικά πρόσωπα, έρωτες και πάθη, πολιτική και παραπολιτική σε Ουγγαρία και Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ