Ενεργό ρόλο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διαδραματίσει η Βρετανία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Μ. Πάολο Πόρτας.

«Θα θέλαμε ένα Ηνωμένο Βασίλειο με ενεργό ρόλο στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και αποφασισμένη, αυτή την Ευρώπη χρειαζόμαστε, να μην είναι αδύναμη ή διαιρεμένη, να βασίζεται στη συμμετοχή», δήλωσε ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

«Ωστόσο, εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε εσωτερικές συζητήσεις χωρών που σεβόμαστε, με τις οποίες μας συνδέουν πολλά», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε ο οποίος επισκέπτεται τη Λισσαβόνα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του θα επιδιώξει να πείσει τους Βρετανούς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη».

Ο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι είναι « σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα στην οποία έχουμε τις παροχές όπως το ενιαίο νόμισμα, αλλά σε αντάλλαγμα έχουμε επίσης καθήκοντα».