Η πρόκριση της Μπαρτσελόνα επί της Μάλαγα με συνολικό σκορ 6-4 ήταν το πρώτο καλό νέο για τους κατόχους του τροπαίου. Το δεύτερο ήρθε από τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος αποχώρησε χωλαίνοντας στο 82’ του επαναληπτικού, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη δεν έχει κάτι σοβαρό και αντικαταστάθηκε για προληπτικούς λόγους.

Πλέον οι Καταλανοί για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους θα πρέπει να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης, όπως έκαναν και πέρυσι όταν αντιμετώπισαν την «αιώνια» αντίπαλό τους στα προημιτελικά. Μόνο που εφέτος οι μονομαχίες τους που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα είναι για την ημιτελική φάση, όπου οι δύο ομάδες έχουν ξανασυναντηθεί άλλες έξι φορές στο παρελθόν και έχουν μοιραστεί τις προκρίσεις. Τελευταίο τους ραντεβού ήταν το 1992-93 όταν η Ρεάλ πήρε την πρόκριση.

Από τα 31 «clasico» στην ιστορία του Κυπέλλου Ισπανίας, η Μπαρτσελόνα έχει πανηγυρίσει 15 νίκες, έναντι 10 της Βασίλισσας! Να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2012-13 Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν τεθεί ήδη τρεις φορές αντιμέτωπες. Δύο για το ισπανικό Σούπερ Καπ, το οποίο κατέκτησε η Ρεάλ και μία για το πρωτάθλημα (2-2 στο «Καμπ Νου»).

Οι επόμενες τρεις συναντήσεις τους θα γίνουν τους δύο πρώτους μήνες του 2013, καθώς ο επαναληπτικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ενώ στις 2 Μαρτίου είναι προγραμματισμένος ο αγώνας πρωταθλήματος στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Επιπλέον δεν αποκλείεται οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας να βρεθούν αντιμέτωπες και στο Τσάμπιονς Λιγκ αν ξεπεράσουν τα εμπόδια της Μίλαν (η Μπαρτσελόνα) και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (η Ρεάλ).

Δεδομένου ότι η ομάδα του κ. Ζοζέ Μουρίνιο έχει χάσει τις ελπίδες της για υπεράσπιση του τίτλου της πρωταθλήτριας, το μέλλον του πορτογάλου τεχνικού θα παιχτεί τόσο στις αναμετρήσεις Κυπέλλου όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η ομάδα της Μαδρίτης θα παίξει την πρόκρισή της στα προημιτελικά στις 5 Μαρτίου (ο πρώτος αγώνας στις 13 Φεβρουαρίου), αμέσως μετά τον επαναληπτικό Κυπέλλου και τον αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Μπαρτσελόνα!

Η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη στη Μαδρίτη, κάτι που φαίνεται από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Βασίλισσας κ. Φλορεντίνο Πέρεθ καλούμενος να διαψεύσει δημοσιεύματα της εφημερίδας «Marca», σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν νέα επεισόδια στα αποδυτήρια ανάμεσα στους Ικερ Κασίγιας και Σέρχιο Ράμος με τον κ. Μουρίνιο. Μάλιστα τη δήλωση του προέδρου που αποκάλεσε «ψεύτες» τους δημοσιογράφους της εφημερίδας συνυπέγραψαν οι παίκτες της Ρεάλ… Από την πλευρά της η ισπανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχουν τηλεφωνικά μηνύματα που επιβεβαιώνουν το θέμα της…