Οι παράγοντες των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, ενδεχομένως δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στην αποχώρηση των παικτών της Μίλαν από το γήπεδο, όταν οπαδοί της ομάδας Προ Πάτρια εξαπέλυσαν ρατσιστικά συνθήματα κατά του γκανέζου παίκτη των Ροσονέρι Κέβιν –Πρινς Μπόατενγκ. Ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων φαινομένων και στα δικά μας γήπεδα είναι υπαρκτός. Οι ρατσιστικές συμπεριφορές στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, εύκολα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις εξέδρες των γηπέδων. Και αν η ΕΠΟ δεν ασχολείται ιδιαιτέρως με το φαινόμενο, η FIFA και η UEFA δεν αστειεύονται. Η πρώτη εισηγείται την αποβολή ομάδων και η δεύτερη τη διακοπή αναμετρήσεων.

Ο πρόεδρος της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο εξήρε την απόφαση του Μπόατενγκ και της Μίλαν να αποχωρήσουν από το παιχνίδι. Παράλληλα επανέλαβε ότι η εντολή που έχει δοθεί στους διαιτητές προβλέπει σε περίπτωση ρατσιστικών συνθημάτων, προειδοποίηση, αποχώρηση για 5-10 λεπτά και οριστική διακοπή σε περίπτωση επανάληψης.
Το ίδιο αποφασιστικός απέναντι στον ρατσισμό δήλωσε και ο πρόεδρος της FIFA κ. Ζεπ Μπλάτερ. «Στην κοινωνία μας, δυστυχώς, δεν έχουν εκλείψει φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων. Αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν ακούμε ή σαν να μην υφίσταται το πρόβλημα. Υπάρχει και πρέπει να το λύσουμε. Υποστηρίζω την ενέργεια του Μπόατενγκ. Οφείλουμε όχι μόνο να επιβάλουμε πρόστιμα, αλλά να αφαιρούμε βαθμούς ή και να αποκλείουμε ομάδες από διοργανώσεις» ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Εν ολίγοις, η ρατσιστική βία σε βάρος του Μπόατενγκ στον φιλικό αγώνα Μίλαν – Προ Πάτρια δεν αφορά μόνο την Ιταλία. Στον πρώτο επίσημο αγώνα που θα επαναληφθεί το φαινόμενο, πιθανότατα η ποινή που θα επιβάλει η UEFA ή η FIFA θα είναι τόσο βαριά, ώστε καμία ομάδα δεν θα τολμήσει να το αγνοήσει…