Οι έλληνες δικαστές διαμαρτύρονται εσχάτως για τα εναντίον τους σχόλια. Για του λόγου το αληθές, είχαν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά προκειμένου να του διατυπώσουν τα παράπονά τους, σε ένα είδος άτυπου διαβήματος. προφανώς ενοχλήθηκαν τόσο για τα σχόλια του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Ν. Δένδια όσο και για εκείνα του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου –για να αναφερθούμε σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις.
Η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου είναι εσχάτως ορθάνοιχτη για την τρίτη εξουσία. Χρειάστηκε βέβαια προσπάθεια για αυτό. Βλέπετε, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια προκάλεσαν εκνευρισμό στους λειτουργούς της Θέμιδος. Δυστυχώς, η πλειοψηφία τους εμφανίζει τα τελευταία (πολλά) χρόνια περισσότερο την εικόνα σκληρής συντεχνίας που δεν χαρίζει τίποτα και σε κανέναν, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μισθολογικές της απολαβές, παρά μία ελίτ που ενδιαφέρεται για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας που πρέπει να υπηρετούν.
Οι έλληνες δικαστές είχαν άλλωστε στα χέρια τους ένα ισχυρό όπλο: την απεργία ή την αποχή από τα καθήκοντά τους. Είναι, κατά μία τραγική σύμπτωση, το ίδιο όπλο το οποίο αυτοί, εφόσον τους ζητηθεί, μπορούν να το εξουδετερώσουν όταν χρησιμοποιείται από άλλες κοινωνικές ομάδες –με δικές τους αποφάσεις. Και όταν εργάζονται φυσικά, για να μην το ξεχνάμε αυτό…
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να διεξαχθεί μία δημοσκόπηση για να καταγραφούν οι απόψεις της κοινής γνώμης για τη δικαστική εξουσία στην Ελλάδα. Οι δικαστές έχουν καλλιεργήσει επί μακρόν την εικόνα των άμεμπτων και αδιάφθορων, αλλά το ιστορικό δεν τους τιμά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισοπεδώνονται πρόσωπα και καταστάσεις. Υπάρχουν δικαστικοί και εισαγγελείς που παλεύουν καθημερινά π.χ για να συνδέσουν τα κομμάτια των χαμένων λογαριασμών με τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Άλλοι όμως λειτουργούν καθαρά πολιτικά, όπως έδειξε η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και η ο φάκελος της «λίστας Λαγκάρντ». Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης θα αποδείξει πολλά για το ποιον και τον χαρακτήρα των δικαστικών.
Όπως λέει και το γνωστό ρητό, «η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται». Οι αντιλήψεις της κοινής γνώμης για τους δικαστές δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Και πώς να είναι όταν η τρικομματική κυβέρνηση τους «χρύσωσε το χάπι» και τους προσέφερε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ από τα αναδρομικά που οι… ίδιοι έχουν επιδικάσει στους εαυτούς τους. Θα μου πείτε ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε όσους δεν είχαν λάβει αναδρομικά. Τούτο δεν λέει τίποτα, διότι για ρωτήστε πόσοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου περιμένουν ακόμη αυτά που τους χρωστάει το κράτος από τις ιατρικές τους εξετάσεις…
Στην παρούσα συγκυρία, η Θέμις οφείλει να προσφέρει τις υπηρεσίες της όπως πρέπει και στον χρόνο που πρέπει. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και περιθώρια για μικροπολιτική και συντεχνιακή συμπεριφορά δεν υπάρχουν. Τούτο όμως είναι κάτι που πρέπει να καταλάβει και η τρικομματική κυβέρνηση, παύοντας επιτέλους να χαϊδεύει τα αυτιά όσων θέλει και να το παίζει σκληρή όπου την παίρνει.