Αυξανόμενη είναι η ανησυχία των τραπεζιτών σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς φοβούνται ότι θα στιγματίσει της μικρότερες τράπεζες.
Από το τέλος του Ιανουαρίου οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν να επιστρέφουν τα φτηνά τριετή δάνεια που πήραν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αλλά οι τραπεζίτες φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει στα ασθενέστερα ιδρύματα την αξιοπιστία τους δεδομένου ότι έχουν ακόμα ανάγκη τα χρήματα και δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην πρόωρη αποπληρωμή.
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, αρκετές τράπεζες ανακοίνωσαν τα σχέδια της επιστροφής μέρους των δανείων. Σε αυτές ανήκουν η βρετανική Lloyds που ανακοίνωσε ότι θα αποπληρώσει το 75% των 13,5 δισ. ευρώ που δανείστηκε πριν από ένα χρόνο, η γερμανική Commerzbank και η γαλλική Société Générale.
Τραπεζίτες και αναλυτές πιστεύουν ότι όταν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους, οι μικρότερες τράπεζες, κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα θεωρηθούν ιδιαίτερα ευάλωτες και αυτό μπορεί να αναζωπυρώσει τη νευρικότητα στην ευρωζώνη.