Μοιράζει τις μέρες της σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Αθήνα. Η τελευταία βέβαια είναι η πόλη που μεγάλωσε και δεν μπορεί παρά να «είναι το νούμερο ένα». Η Ελλη Τσάτσου επιμένει ότι όποτε είναι μακριά, της λείπουν όλα τα χαρακτηριστικά της γενέτειράς της. «Και η σκοτεινή και η φωτεινή της πλευρά». Βρίσκει τη βρετανική πρωτεύουσα λίγο πιο σκούρα από όσο θα την ήθελε και βλέπει την Αμερική σαν ευκαιρία να απογυμνωθεί και να ξεφύγει από το συνηθισμένο, αφού «ο καθένας στον δρόμο αποτελεί και μια διαφορετική ιστορία». Η Ελλη δεν είναι μια συνηθισμένη 25άρα. Οπου και αν βρεθεί, εκμεταλλεύεται τα ερεθίσματα και εξαντλεί τη δημιουργικότητά της. Στο εξωτερικό έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της φωτογραφίας και της μόδας και στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστή, αφού όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την εντυπωσιακή νεαρή που κρύβεται πίσω από τα ιδιαίτερα βίντεο κλιπ του Leon και από τις μαγικές εικόνες του φιλμ «Σκοτεινή Αγάπη μιας Αγριας Γενιάς», του πρότζεκτ Νίκος Ερηνάκης und die Haken.

Ο Leon σε φωτογραφία της Ελλης Τσάτσου.

Ξεκίνησε την καριέρα της παράλληλα με τις σπουδές της, πηγαίνοντας μαζί με έναν φωτογράφο σε πάρτι για να πατήσει το κλικ μπροστά από τα παιδικά πρόσωπα που την ενέπνεαν. Η ΑΣΟΕΕ δεν ήταν για εκείνη. Το κατάλαβε κάπως αργά βέβαια -στο τέταρτο έτος-, αλλά είχε φροντίσει να αφιερωθεί στο πτυχίο που η ίδια αγαπούσε και να τελειώσει Film Studies στο Deree. Στη συνέχεια βρήκε το μεταπτυχιακό που της ταίριαζε στο University of the Arts του Λονδίνου, έκανε την έρευνά της για τον πειραματικό κινηματογράφο και τα σύγχρονα fashion films και ολοκλήρωσε την πρακτική της στο Show Studio, μαθαίνοντας την τέχνη του επαγγέλματος δίπλα στον Nick Knight. «Εκεί κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου και πείστηκα ότι μπορεί πραγματικά κάποιος να ζήσει από τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο», μου λέει η Ελλη και συνεχίζει: «Στο εξωτερικό σου δίνεται η δυνατότητα να πειραματιστείς και να φτάσεις στα όριά σου. Οι υπεύθυνοι στο Show Studio για παράδειγμα μου υπενθύμιζαν συχνά πως όταν νομίζεις ότι δουλεύεις σκληρά, πάντα μπορείς να δουλέψεις σκληρότερα».

Το Σεπτέμβρη αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Η Αθήνα όμως δεν έφυγε από το μυαλό της. Τότε προέκυψε και το εντυπωσιακό φιλμ που ολοκλήρωσε σε συνεργασία με τους Νίκος Ερηνάκης und die Haken. Οι δημιουργοί είχαν ηχογραφήσει τα ποιήματα του Γκέοργκ Τρακλ σε μετάφραση του Νίκου Ειρηνάκη και αναζητούσαν εικόνες να τα ντύσουν. «Δουλεύαμε μαζί από το 2009, από τότε που συστάθηκε η ομάδα, οπότε είχα φωτογραφίες από τα γυρίσματα», μου λέει η Ελλη. «Οταν είχαμε πάει να ηχογραφήσουν το δεύτερο κύκλο της δουλειάς τους, χωρίς να το έχουμε προγραμματίσει, ανάμεσα στα όργανα, στα καλώδια και δίπλα στα τύμπανα και τις κιθάρες, αποφάσισα να κινηματογραφήσω αυτό που έβλεπα, χωρίς πλάνο», συνεχίζει. Μετά –όπως μου εξήγησε η ίδια- γεννήθηκε η ιδέα για τα πλάνα από την πόλη, γιατί και τα ποιήματα, αλλά και η αισθητική των παιδιών έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο, το οποίο αναδεικνύουν και μέσα από τον άγριο χαρακτήρα τους. «Είχα τρία σημεία της πόλης στο μυαλό μου. Μπήκα σε ένα αυτοκίνητο με μια φίλη και τραβούσα περισσότερο με συναισθηματικά κριτήρια», μου εξηγεί και συνεχίζει: «Το φιλμ μπορεί να έχει ένα πιο σκοτεινό χαρακτήρα, όμως για εμένα η Αθήνα βγάζει και μια ζεστασιά, μια γλύκα που δεν την έχω βρει σε καμία άλλη πόλη που έχω ζήσει. Ισως είναι η αίσθηση του σπιτιού, όλος αυτός ο ήλιος και το φως, τα πρόσωπα που έχεις συνηθίσει».

Το δυνατό της σημείο είναι ότι κάνει τις δουλειές της συνειδητά και με αγάπη, ενώ προτιμά να δουλεύει με ανθρώπους που εκτιμά ή ακόμη και με φίλους για να εκφράζει «την αλήθεια μιας αλληλεπίδρασης». Μάλλον για αυτό το λόγο είχε θετικό πρόσημο και η συνεργασία της με τον Leon. «Με τον Τίμο είμαστε φίλοι και κάναμε πράγματα μαζί για τον πρώτο του δίσκο, αφού μου έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη για κάποια κομμάτια και με άφησε ελεύθερη να τα ντύσω με εικόνες». Σήμερα η συνεργασία τους έχει περάσει σε άλλο δρόμο, καθώς ο νεαρός μουσικός με τη μπάντα του αποφάσισαν να κάνουν τα γυρίσματα για το νέο δίσκο τους στο Λονδίνο και η Ελλη έχει αναλάβει την επιμέλειά του.

Η νεαρή φωτογράφος και filmmaker καθοδηγείται από κάτι διαφορετικό κάθε φορά. «Από τη μουσική, τον καλύτερό μου φίλο, το αγόρι μου, τη θάλασσα, το λόφο του Λυκαβηττού». Από τα πρόσωπα, το φυσικό φως, τα συναισθήματα προσθέτουν όσοι βλέπουν τη δουλειά της. Ποτέ όμως από την πόζα και το στημένο. Μάλλον γιατί έτσι συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τους πραγματικούς καλλιτέχνες.

Nikos Erinakis und die Haken – Dark Love of a Wild Generation (2012)