Την πλειοψηφία στη Βουλή έχασε η κυβέρνηση στη Σλοβενία με την αποχώρηση του δεύτερου κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αντιδρώντας στις «λειψές» απαντήσεις του προέδρου για τις αδικαιολόγητα υψηλές καταθέσεις του.

Παράλληλα, η εικόνα κρίσης στη Λιουμπλιάνα εντάθηκε με τις εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των περικοπών στους μισθούς για εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας.

Ο επικεφαλής της Λίστας Πολιτών, Γκεγκόρ Βιράντ, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, αφήνοντας τον πρωθυπουργό με μόνο 42 έδρες στο κοινοβούλιο των 90 μελών. Από την κυβέρνηση αποχώρησαν οι δύο υπουργοί του κόμματος, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ενώ ο Βιράντ παραιτήθηκε από την προεδρία της Βουλής.

Το κόμμα αιτιολόγησε την κίνησή του επικρίνοντας την απόφαση του κεντροδεξιού πρωθυπουργού, Γιάνες Γιάνσα, να μην υποκύψει στο αίτημα για παραίτηση – το οποίο υποστηρίζουν άλλα δύο κόμματα του συνασπισμού, που επίσης απειλούν με αποχώρηση – μετά την άρνησή του να δικαιολογήσει 210.000 ευρώ στον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Αν και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται αρκετά πιθανή, η κυβέρνηση Γιάνσα μπορεί να παραμείνει στη θέση της ως κυβέρνηση μειοψηφίας, εξαρτώμενη όμως φυσικά από τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Το κοινωνικό κλίμα όμως στη Σλοβενία, τη μικρή χώρα της Ευρωζώνης που παλεύει επίσης να αποφύγει τη διάσωση, είναι τεταμένο: Την Τετάρτη, κλειστά είχαν μείνει τα περισσότερα σχολεία της Σλοβενίας και υπολειτούργησαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε 14 μεγάλες πόλεις της χώρας με τους διαδηλωτές να ζητούν αλληλεγγύη, κράτος δικαίου, κράτος πρόνοιας, δίκαιη διανομή του πλούτου και διάλογο.

Τα συνδικάτα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα εξέφρασαν την ελπίδα η γενική απεργία, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 100.000 εργαζόμενοι, να στείλει επαρκές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να συζητήσει για τα κοινωνικά κριτήρια των δημόσιων υπαλλήλων.