Περισσότερα από 100 παιδιά έχασαν την ζωή τους αυτόν τον μήνα από επιδημία ιλαράς που ξέσπασε στο Πακιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων σήμερα -Πέμπτη 24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάριαμ Γιούνους οι 62 θάνατοι σημειώθηκαν στη νότια επαρχία Σιντ, οι 33 θάνατοι στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν, ενώ επτά παιδιά πέθαναν στην ανατολική επαρχία Πουντζάμπ και ένα στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2012, πέθαναν 310 παιδιά από την επιδημία ιλαράς.

«Η βασική αιτία εμφάνισης της επιδημίας ιλαράς είναι η ελλιπής ανοσοποίηση και ο υποσιτισμός. Τα παιδιά που πέθαναν ήταν από βρέφη κάτω των εννέα μηνών μέχρι παιδιά εννέα ετών», ανέφερε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη προμηθεύσει εμβόλια κατά της ιλαράς για περίπου τρία εκατομμύρια παιδιά.

Οι αρχές στη Σιντ λαμβάνουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο υγείας της επαρχίας Μαζάρ Κασμάνι.

«Εχουμε πραγματοποιήσει εκστρατείες κατά της ιλαράς στις οκτώ συνοικίες της Σιντ που έχουν πληγεί περισσότερο και έχουμε εμβολιάσει 3,5 εκατομμύρια παιδιά. Θα ακολουθήσει το στάδιο μετά τον εμβολιασμό και η λήψη κάθε μέτρου για την εξάλειψη της ασθένειας», είπε ο Κασμάνι και πρόσθεσε ότι η ιλαρά προκάλεσε 210 θανάτους τον περασμένο χρόνο στην επαρχία.

Η Σιντ επλήγη ιδιαίτερα σφοδρά καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του 2010 και του 2011, εξαιτίας των οποίων εκτοπίστηκε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κάποιοι εξ αυτών ζουν ακόμη σε προσωρινά καταφύγια κι είναι ευάλωτοι στις ασθένειες.