Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να άρει την απαγόρευση να υπηρετούν οι γυναίκες σε μικρές μάχιμες μονάδες, αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα των σύγχρονων συγκρούσεων όπου δεν υπάρχει πραγματική γραμμή μετώπου, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Associated Press.

«Ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα και ο αρχηγός του μικτού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ θα ανακοινώσουν την άρση του κανόνα που αποκλείει τις γυναίκες από τις μάχες» ανέφερε μία από τις πηγές, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων.

Πρόκειται για κανονισμού του 1994, βάσει του οποίου οι γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν το 15% του στρατού, δεν θα πρέπει να υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες, κυρίως στο πεζικό και στις μηχανοκίνητες μονάδες.

Πέρυσι, περίπου 14.000 θέσεις που τους είχαν απαγορευτεί, άνοιξαν για τις γυναίκες, δεν επιτρέπεται όμως ακόμα να υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις ή σε μονάδες του πεζικού που αποτελούνται από μερικές δεκάδες άτομα.

Οι διάφοροι κλάδοι του στρατού των ΗΠΑ θα πρέπει τώρα «να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της απόφασης» του Λίον Πανέτα, ο οποίος θα αποχωρήσει από το αξιωμά του μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αλλαγή δεν θα γίνει εν μία νυκτί: Ο στρατός Ξηράς, οι Πεζοναύτες, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 για να προτείνουν τις εξαιρέσεις από το νέο κανονισμό που επιτρέπει στις γυναίκες να υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες.