Τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες άντεξε ο νόμος 3708/2008 με τον οποίο η Κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή υπό το βάρος των αλλεπάλληλων σκανδάλων ντόπινγκ ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών και της εθνικής ομάδας άρσης βαρών στο σύνολό της, αποφάσισε να περικόψει τα οικονομικά και όχι μόνο προνόμια των αθλητών, τα οποία όπως κατ΄ επανάληψη είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής, έφεραν τη διαφθορά στον ελληνικό αθλητισμό. Με το νομοσχέδιο που εισηγήθηκαν τότε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο ανεξέλεγκτος διορισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις και τους άλλους φορείς του δημοσίου περιορίστηκε στους 3 πρώτους των Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και μόνο σε κενές θέσεις της ΓΓΑ και αθλητικών φορέων των δήμων, αντικαταστάθηκε η χωρίς εξετάσεις εισαγωγή στα πανεπιστήμια με μοριοδότηση, ενώ έκτοτε χρηματικό πριμ δικαιούνταν μόνο όσοι κατακτούσαν μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Την περασμένη Τετάρτη η τρικομματική Κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να επαναφέρει τα προνόμια των αθλητών και μάλιστα διευρυμένα σε διάφορες κατηγορίες πρωταθλημάτων. Εν ολίγοις εν μέσω οικονομικής κρίσης, όταν από το σύνολο των εργαζομένων αφαιρούνται κεκτημένα δεκαετιών, επανέρχονται τα προνόμια των αθλητών προφανώς για να αισθάνεται η χώρα υπερήφανη στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, παρότι πολλά κολυμβητήρια υπολειτουργούν επειδή δεν έχουν πετρέλαιο και τα γυμναστήρια αδειάζουν γιατί πολλοί γονείς δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της μηνιαίας συνδρομής.
Με τον νέο νόμο που έφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμός κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια, διευρύνεται ο αριθμός των διακεκριμένων αθλητών που δικαιούνται οικονομικά πριμ και εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις ή μπόνους εισαγωγής. Με τον νέο νόμο διακεκριμένοι αθλητές θεωρούνται όσοι κατέκτησαν:
1.1η έως 8η θέση σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες.
2.1η έως 8η θέση σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών, νέων ανδρών, νέων γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων, κορασίδων,
3.1η έως 8η θέση σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.
4.1η έως 3η θέση σε Μεσογειακούς Αγώνες.
5.1η έως 3η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας.
6.1η έως 3η θέση σε Πανελλήνιους αγώνες όλων των κατηγοριών.
7.1η έως 3η θέση σε Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες.
8.1η έως 3η θέση σε Παγκόσμιους σχολικούς αγώνες.
9.Οσοι πετύχουν ή ισοφαρίσουν παγκόσμια ή ευρωπαϊκή επίδοση όλων των κατηγοριών.
Ειδικότερα: Οσοι κατακτούν 1η έως 6η θέση σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες ή παγκόσμια πρωταθλήματα, 1η έως 3η θέση σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, ή ισοφαρίζουν παγκόσμιες ή ευρωπαϊκές επιδόσεις «εισάγονται σε οποιαδήποτε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ της προτίμησής τους, καθ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων».
Αθλητής ή αθλήτρια που κατακτά 7η ή 8η θέση σε Ολυμπιακούς ή Παγκόσμιους αγώνες ανδρών, γυναικών, νέων ανδρών, νέων γυναικών, εφήβων, νεανίδων, 4η έως 8η θέση σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών, 1η έως 3η θέση σε Παγκόσμια πρωταθλήματα παίδων κορασίδων, 1η έως 3η θέση σε Ολυμπιακούς αγώνες νεότητας και Παγκόσμιους σχολικούς αγώνες, ισοφαρίζει παγκόσμια ή ευρωπαϊκή επίδοση νέων ανδρών, νέων γυναικών, εφήβων, νεανίδων, «εισάγεται στα ΤΕΦΑΑ καθ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων». Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας, όπως και όσοι κατατάσσονται στην τριάδα των Μεσογειακών Αγώνων, εφόσον δεν προτιμήσουν τα ΤΕΦΑΑ και θέλουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ πριμοδοτούνται με προσαύξηση 30% των μορίων τους.
Ολα τα προαναφερόμενα προνόμια παύουν να ισχύουν ή ανακαλούνται, για εκείνους που θα τιμωρηθούν ποινικά ή πειθαρχικά για παράβαση των κανόνων ντόπινγκ. Αναλυτικά οι «επιβραβεύσεις των διακεκριμένων αθλητών» σύμφωνα με το άρθρο 38 του νέου αθλητικού νόμου: