Οι περισσότεροι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου επέλεξαν να απέχουν από το πρώτο ποδοσφαιρικό συνέδριο FootbALLabout που διοργάνωσε η Σούπερ Λίγκα, φέρνοντας σ’ αυτή την μικρή (και υποανάπτυκτη ποδοσφαιρικά) γωνιά της Ευρώπης κάποιους επιτυχημένους ανθρώπους να μοιραστούν το «success story» τους, να εξηγήσουν ποια βήματα ακολούθησαν και κατάφεραν να επιτύχουν. Προφανώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αρκετά ικανούς παράγοντες που δεν χρίζουν επιμόρφωσης…
Ενας από τους προσκεκλημένους του συνεδρίου ήταν και ο πρόεδρος της γαλλικής λίγκας και αντιπρόεδρος της Ενωσης των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (EPFL) κ. Φρεντερίκ Τιριέ, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ αναρωτήθηκε «τι νόημα έχει να κερδίζει μονίμως η ίδια ομάδα το πρωτάθλημα; Ποιο ενδιαφέρον έχει οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι εις βάρος των αντιπάλων τους; Ποιος θα ασχολείται; Ο ανταγωνισμός θα εξανεμιστεί και το ποδόσφαιρο θα πεθάνει», και να εξηγεί πώς προσπαθεί εδώ και χρόνια η Γαλλία να θεραπεύσει τις ασθένειες που μαστίζουν το ποδόσφαιρό της:
«Η αξία μιας διοργάνωσης είναι άμεσα εξαρτώμενη από το πόσο απρόβλεπτη είναι. Τα τελευταία πέντε χρόνια στη Γαλλία τον τίτλο κέρδισαν πέντε διαφορετικές ομάδες, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία από τις πέντε μεγάλες λίγκες. Πώς το καταφέραμε; Στηρίζοντας το ποδόσφαιρο απ’ τη βάση του. Μοιράζουμε το 50% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε ίσα μερίδια σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες. Η πρώτη κατηγορία του Σαμπιονά πριμοδοτεί την δεύτερη με το 20% του τηλεοπτικού της συμβολαίου, ώστε να βοηθά τις ομάδες που προβιβάζονται να είναι ανταγωνιστικές και όχι κομπάρσοι, δηλαδή της προσφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Η πρώτη κατηγορία δίνει κάθε χρόνο περί τα 120 εκατ. ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία, για να δίνει ενέργεια στη ρίζα του ποδοσφαίρου, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».
Ο κ. Τιριέ, ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής του οικονομικού fair play που εφαρμόζεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην Γαλλία, έτσι οι 40 επαγγελματικοί σύλλογοι που παρουσιάζουν συνολικά χρέη λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εθνικής αρχής οικονομικού ελέγχου! Μοναδική διαφορά με το οικονομικό fair play της UEFA είναι το γεγονός ότι στη Γαλλία κάποιος επενδυτής που θέλει να επενδύσει (αφού έχει ελεγχθεί το ποιόν του), του επιτρέπεται αρκεί να μην χρεώνει τον σύλλογο. «Το δικό μας διάφανο μοντέλο οικονομικού ελέγχου θέλουν να αντιγράψουν και οι 53 ομοσπονδίες –μέλη της UEFA»