Δράσεις απέναντι στα αυξημένα περιστατικά λαθροϋλοτομίας και παράνομης διακίνησης ξυλείας αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα (Πέμπτη 24/1) ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης για την υλοποίηση του ειδικού Προγράμματος «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013» (προϋπολογισμού 1,49 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο), καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των δασαρχείων, των διευθύνσεων Δασών, Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες.
Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε την αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του νόμου, με στόχο την προστασία των πολύτιμων δασικών μας πόρων. Η Πολιτεία μάλιστα καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν άμεσα περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός: 1591).
Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.