Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εγκαινιάζει το κύκλο Focus Φιλοσοφία 2013, με τις δύο στρογγυλές τράπεζες «Σκεπτόμενοι την κρίση μέσω του Ζακ Ντεριντά», οι οποίες διοργανώνονται από κοινού με το τμήμα φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου « Ηθική και Πολιτική Φιλοσοφία του Ζακ Ντεριντά», το οποίο διεξάγεται από τις 24 έως 26 Ιανουαρίου 2013 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο συνέδριο αυτό συμμετέχουν 40 ομιλητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία (φιλοσοφία, πολιτική θεωρία, ψυχανάλυση, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, κ.λπ), καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών που άπτονται της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας του Ζακ Ντερριντά όπως, δημοκρατία, δίκαιο, φιλοξενία, δώρο, συγχώρεση, δικαιοσύνη, απόφαση, ευθύνη, ηθική και ζώα, κ.λπ.

Αντιμέτωποι με μία συστημική κρίση, η οποία συγκλονίζει την οικονομία, αλλά επίσης την πολιτική και την κοινωνία ολόκληρη, κατά πόσο η σκέψη του Derrida μπορεί να μας βοηθήσει να συλλάβουμε την πολυπλοκότητα αυτού που ζούμε; Αυτές οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης οι οποίες συγκεντρώνουν Έλληνες και Γάλλους διανοούμενους, θα αναδείξουν την συμβολή της φιλοσοφίας στην κατανόηση της σημερινής κρίσης, υπό το φως εννοιών και αναλύσεων του φιλοσόφου της «αποδόμησης».

Συμμετέχουν τέσσερις επιφανείς γάλλοι φιλόσοφοι: ο Μισέλ Ντεγκί, ποιητής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris 8, ο Μαρκ Κρεπόν, δ/ντής του Τμήματος Φιλοσοφίας της École Normale Supérieure, o Σαρλ Ραμόν, καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris 8 και ο Πιερ-Υβ Κιβιζέ, καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Νίκαιας. Οι παρεμβάσεις των γάλλων προσκεκλημένων θα σχολιαστούν από δύο Έλληνες φιλοσόφους.

Οι καθηγητές Μισέλ Ντεγκί, Μαρκ Κρεπόν και Σαρλ Ραμόν θα μιλήσουν επίσης το πρωί του Σαββάτου στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

18.00’-19.00’ | Προβολή ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Τα μονοπάτια της σκέψης: Jacques Derrida» καθώς και από παράλληλη καλλιτεχνική δράση της εικαστικού Γεωργίας Σαγρή σε επιμέλεια Σωζήτας Γκουντούνα.

19.00’-22.00’ | Σκεπτόμενοι την κρίση μέσω του Jacques Derrida

Σύντομος χαιρετισμός Ολιβιέ Ντεκότ, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Σύντομος χαιρετισμός καθηγητή Θεοδοσίου Πελεγρίνη, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών

1η στρογγυλή τράπεζα

Συντονιστής | Γιώργος Βέλτσος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Μισέλ Ντεγκί, Ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Paris 8, ποιητής

Μαρκ Κρεπόν, Δ/ντής του Τμήματος φιλοσοφίας της École Normale Supérieure

Σχολιασμός | Γκόλφω Μαγγίνη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

2η στρογγυλή τράπεζα

Συντονιστής | Δημήτρης Βεργέτης, Ψυχαναλυτής, συγγραφέας, εκδότης περιοδικού Αληthεια.

Σαρλ Ραμόν, Καθηγητής φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Paris 8

Πιερ-Υβ Κιβιζέ Καθηγητής φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Νίκαιας

Σχολιασμός | Βαγγέλης Μπιτσώρης, Συγγραφέας, μεταφραστής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών