Ιστορία
Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ο χώρος που στεγάζει την «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, ανοίγει για το κοινό σχεδόν 30 χρόνια μετά το κλείσιμό του ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας.

Ιδρύθηκε το 1857, έδωσε το όνομα του στην περιοχή (Γκαζοχώρι) και υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Αθήνα παρέχοντας φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια.

Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, το 1984, ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο καθώς και συσκευών φωταερίου αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου.

Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004 ενώ ήδη από το 1999, ο χώρος λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

      

                               

Το Μουσείο

Το 2011 η νέα διοίκηση της «Τεχνόπολις» ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, αναθέτοντας σε μια ομάδα σημαντικών επιστημόνων (μουσειολόγους, ιστορικούς, μηχανολόγους μηχανικούς αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, συντηρητές) την υλοποίηση του. 
                             
  Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να γνωρίσει τη βιομηχανική κληρονομιά, την επιχειρηματικότητα της εποχής, τις τότε συνθήκες εργασίας, τις παλαιές και νέες μορφές ενέργειας. Μια πραγματική εμπειρία  μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές. 
                      

Το ελληνικό γραφείο antidot design studio σχεδίασε το λογότυπο του Μουσείο και υπογράφει το γραφιστικό κομμάτι του project , τις παραγωγές video/animation και τις ειδικές εφαρμογές.

                          

 

Πωλητήριο

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αποτέλεσε πηγή δημιουργίας για το πωλητήριο όπου διατίθενται χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα που αποτυπώνουν  την ιστορία και την αισθητική αυτού του τόσο αναγνωρίσιμου τοπωνυμίου της Αθήνας.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το κηροπήγιο Candlehandle του βιομηχανικού σχεδιαστή Γιάννη Γκίκα.  
                                           
                                           φωτό: Giorgos Vitsaropoulos 
  
Μια έμπρακτη στήριξη στο έργο των ελλήνων βιομηχανικών σχεδιαστών και της εγχώριας παραγωγής. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα τελικό προϊόν χωρίς μεσάζοντες, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Εγκαίνια: Κυριακή, 27 Ιανουρίου 2013, από τις 10π.μ έως 6μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη