Τα 150 μέλη της νέας Βουλής της Ιορδανίας καλούνται να εκλέξουν οι πολίτες της χώρας, τη στιγμή που τις εκλογές μποϊκοτάρει η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχοντας ήδη ανεβάσει απροσδόκητα τους τόνους στην πορεία προς τις κάλπες.

Το Αμμάν απευθύνει κάλεσμα προς τους 2,3 εκατ. ψηφοφόρους να δώσουν ισχυρό «παρών» στα εκλογικά τμήματα την Τετάρτη.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί, όμως με την αποχή όχι μόνο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και άλλων τεσσάρων μικρότερων κομμάτων, η διαδικασία έχει καταλήξει ανταγωνισμός ανάμεσα σε περιφερειακούς «προύχοντες», εγκαθιδρυμένες πολιτικές φιγούρες και επιχειρηματίες.

Παράλληλα, οι καταγγελίες για εξαγορές ψήφων αφθονούν. Πριν από το άνοιγμα της κάλπης, αριθμός υποψηφίων κρατείται με κατηγορίες για χρηματισμό ψηφοφόρων.

Την περίοδο που ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ προσπαθεί να περάσει μεταρρυθμίσεις εκχωρώντας περισσότερες εξουσίες στο Κοινοβούλιο, ώστε να προλάβει κλιμάκωση του «εύφλεκτου» πολιτικού κλίματος, η ρητορική που έχει επιλέξει η – περιορισμένης απήχησης στην Ιορδανία – Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αρχίσει να οξύνεται.

Την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της, Χαμάμ Σαΐντ, έδωσε μία φλογερή ομιλία στην οποία προανήγγειλε ότι το Αμμάν θα γινόταν σύντομα «μέρος του μουσουλμανικού Χαλιφάτου», απορρίπτοντας την εκλογική διαδικασία ως «θεατρική κωμωδία, μέρος των βασιλικών ελιγμών για να εμποδιστούν αληθινές και γνήσιες μεταρρυθμίσεις».

Τα σχόλια αυτά, ενώπιον ενός σχετικά μικρού κοινού, απομακρύνονται από τους συνήθεις χαμηλούς τόνους στη χώρα όταν γίνεται αναφορά στο Στέμμα.

Αν και οι Ιορδανοί δυσφορούν για την πορεία της οικονομίας, την αύξηση των τιμών και τη διαφθορά, οι περισσότεροι βλέπουν με μεγάλη δυσπιστία τη Μουσουλμανική Αδελφότητα φοβούμενοι την αστάθεια – σε συνδυασμό με το ρευστό σκηνικό που έχουν φέρει οι εξεγέρσεις στις χώρες της περιοχής.