Τη δυσφορία της ρωσικής κυβέρνησης με τη στάση της Δύσης και της συριακής αντιπολίτευσης στην κρίση στη Συρία εξέφρασε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επιμένοντας πως διέξοδος μπορεί να βρεθεί μόνο εάν η αντιπολίτευση «εγκαταλείψει την ανυποχώρητη θέση της να απορρίπτει τον διάλογο με τον Ασαντ».

Οσον αφορά τον επαναπατρισμό δεκάδων Ρώσων από τη Συρία μέσω Λιβάνου, ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε πως δεν πρόκειται για «μαζική εκκένωση», λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο.

«Ορισμένες δυτικές χώρες και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής χαιρέτισαν τον σχηματισμό συνασπισμού (της αντιπολίτευσης). Στο ερώτημα γιατί οι εταίροι μας ενθαρρύνουν μια προσέγγιση που αρνείται τον διάλογο, η εξήγηση που μας δόθηκε είναι ότι το σημαντικό είναι να συσπειρωθεί η αντιπολίτευση πριν πεισθεί να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση» ανέφερε ο ρώσος υπουργός στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

«Ομως, στη συνέχεια, δεν έγιναν προσπάθειες να έλθουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μόνον εμείς, οι κινέζοι εταίροι μας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόφι Αναν και ο διάδοχός του Λαχντάρ Μπραχίμι επιχείρησαν να το πράξουν» πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Προτεραιότητά μας δεν είναι η επίτευξη ενός γεωπολιτικού στόχου, όπως η ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, αλλά η σταθεροποίηση της κατάστασης και ο άμεσος τερματισμός της αιματοχυσίας για να σωθεί ο συριακός λαός» τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οσον αφορά την πρόσφατη επιστροφή 77 ρώσων υπηκόων μέσω Λιβάνου, ο Λαβρόφ ανέφερε πως η Ρωσία δεν προωθεί μαζική απομάκρυνση Ρώσων από τη χώρα γιατί δεν το απαιτεί η κατάσταση.

«Υπάρχουν σχέδια, όπως για κάθε άλλη χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Ομως δεν γίνεται καμία συζήτηση για την εφαρμογή τους. Προς το παρόν, η πρεσβεία μας εκτιμά ότι δεν απαιτείται η εφαρμογή των υφισταμένων σχεδίων» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός δήλωσε πως η Μόσχα επιθυμεί εποικοδομητικές σχέσεις με τις ΗΠΑ παρά την αντιπαράθεση για την αμερικανική νομοθεσία που σκοπό έχει την ποινική δίωξη Ρώσων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα άλλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

O Λαβρόφ χαρακτήρισε «απεχθή» τον εν λόγω νόμο (σσ: Μαγκνίτσκι), αλλά τόνισε: «Μας ενδιαφέρει ο εποικοδομητικός διάλογος και η ανάπτυξη σταθερής συνεργασίας που θα ευνοήσει και τις δυο πλευρές, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων».