Να βιντεοσκοπούνται οι καταθέσεις των μαρτύρων που θα κληθούν στην προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ, ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρώτη συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι προσωπικές αντεγκλήσεις και οι διαξιφισμοί, προοιωνίζοντας τα χειρότερα! Το σκεπτικό της, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, ήταν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι βουλευτές – μέλη της επιτροπής να μελετούν τις αντιδράσεις των μαρτύρων και την …γλώσσα του σώματος, στοιχεία απαραίτητα, ενδεχομένως, στην πορεία διαλεύκανσης της υπόθεσης διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε να καταγράφονται οι μαρτυρικές καταθέσεις από τις κάμερες που υπάρχουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις όπως εκείνη που συνέβη όταν κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Ευ. Βενιζέλος και προκλήθηκε μείζον θέμα από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σημείωμα που του ενεχείρισε υπάλληλος του ΠαΣοΚ και το οποίο, όπως είχε πει τότε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, του υπενθύμιζαν οι συνεργάτες του να πάρει τα φάρμακά του. Εκδοχή που είχε αμφισβητήσει εντόνως η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Επιπλέον, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το θέμα της παρουσίας των πρακτικογράφων, οι οποίοι θα καταγράφουν όλες τις συνεδριάσεις –αν και πρακτικά δεν θα δίδονται στους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, φέρεται να ζήτησε να μάθει τα ονόματα των παρισταμένων πρακτικογράφων, ποιος τους επέλεξε, με ποια κριτήρια και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η εχεμύθεια και η μυστικότητα της έρευνας που θα διενεργηθεί. Μάλιστα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι σε αυτή την επισήμανση προέβη η κυρία Κωνσταντοπούλου εξ αφορμής της παρουσίας στην αίθουσα του γενικού διευθυντή της Βουλής κ. Αθ. Θεοδωρόπουλου. Πάντως με τις προτάσεις της φέρεται να συμφώνησε και ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» κ. Ηλ. Κασιδιάρης.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Κωνσταντοπούλου «πρωταγωνίστησε» στην παρθενική συνεδρίαση της προανακριτικής, αφού, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν επιτέθηκε στον πρόεδρο της επιτροπής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη θέτοντας ζήτημα αμεροληψίας από πλευράς του. Όπως φέρεται να διερωτήθηκε «πώς μπορεί να θεωρηθεί αμερόληπτος πρόεδρος ο κ. Μαρκογιαννάκης ο οποίος εδώ και τόσες ημέρες δίνει μπαράζ συνεντεύξεων κατηγορώντας μας ότι θέλουμε να κάνουμε την επιτροπή ρινγκ ή αρένα;».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έθεσε και θέμα ουσίας, καθώς επικαλούμενη την μέχρι σήμερα εμπειρία είπε ότι «όλες οι επιτροπές της Βουλής έχουν αθωώσει τους πάντες». Φράση που προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της επιτροπής κ. Μ. Βαρβιτσιώτη ο οποίος φέρεται να της αντέτεινε: «Μιλάς εσύ που ο πατέρας σου το ’89 αθώωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου;» (υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, τότε βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, ήταν κατήγορος στο Ειδικό Δικαστήριο όπου είχε παραπεμφθεί ο ιδρυτής του ΠαΣοΚ Ανδρέας Παπανδρέου).

Πάντως, αύριο Πέμπτη, αναμένεται νέος γύρος αντιπαράθεσης καθώς πρόκειται να συζητηθούν οι προτάσεις των κομμάτων για τον κατάλογο μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν από την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα ζητήσει η σειρά των μαρτύρων να έχει χρονολογική συνέχεια σύμφωνα με την εξέλιξη της υπόθεσης και συγκεκριμένα ενδέχεται να προτείνει την κλήτευση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα, ο οποίος την άνοιξη ή τις αρχές καλοκαιριού του 2010 φέρεται να ενημέρωσε τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με όσα είχε πει ο τελευταίος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για το ότι οι Γαλλικές αρχές διαθέτουν αρχεία καταθετών της Ελβετικής τράπεζας HSBC και ότι μεταξύ αυτών είναι και έλληνες καταθέτες.