Ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα; Και όμως πολύ λένε ότι ένα ταξίδι του Κωνσταντίνου Καραμανλή τη δεκαετία του 50 του εξασφάλισε την μετέπειτα λαμπρή πολιτική του πορεία. Η ιστορία επαναλήφθηκε και επαναλαμβάνεται συνέχεια και κύκλους κάνει. Το ίδιο φαίνεται ότι θα γίνει και στην περίπτωση του ΣυΡιζΑ, όπου φαίνεται ότι θα εξασφαλιστεί σταδιακά ο νέος προσανατολισμός, πιο αρεστός στο δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και γενικότερα της Δύσης. Πόσο μπορεί αυτή η ενέργεια να αλλάξει τη φυσιογνωμία του ΣυΡιζΑ προς τον αριστερό χώρο; Ίσως υπάρχουν απώλειες στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, αλλά θα διευρύνει τη στόχευση προς τον κεντρώο χώρο. Ένας χώρος που συνήθως κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών και ανεβάζει κυβερνήσεις.

Ο ΣυΡιζΑ θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα πιο αριστερό ΠαΣοΚ της δεκαετίας του 80. Τότε θα έχει τα στάνταρ που επικρατούν στο Δυτικό κόσμο. Αυτομάτως, όμως θα εξαναγκάσει ένα μέρος 2-3% που ανήκει σε χώρο που δεν συμφωνούν με αυτές τις πρακτικές που θα κινηθούν σε άλλους χώρους ή στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Οι ατυχείς δηλώσεις στελεχών του έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην εικόνα του στην κοινωνία. Είτε είχαν να κάνουν με την ικανότητα για διακυβέρνηση, είτε των αντιφατικών θέσεων που εκφράζουν τα στελέχη γενικότερα στον πολιτικό τους λόγο. Αυτό δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο, αλλά παράλληλα χάνεται η αξιοπιστία του κόμματος.

Μια αξιοπιστία που μπορεί μεν να είναι νωρίς, όμως το βάφτισμα της αξιοπιστίας για την άσκηση εξουσίας δεν έρχεται τόσο γρήγορα από τον κόσμο. Παράλληλα, εδώ και μέρες έχουν προκληθεί πολλά αρνητικά σχόλια για τα ταξίδια του κ. Αλέξη Τσίπρα. Μια στη Γερμανία, μια στην Αμερική δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις για το αν θα έπρεπε να τα πραγματοποιήσει. Βέβαια, από την άλλη δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης για τις χώρες που μας έχουν δανείσει και ίσως αποτελέσει καλύτερο στοιχείο διαπραγμάτευσης.

Το βέβαιο πάντως είναι πως είτε έτσι, είτε αλλιώς ο ΣυΡιζΑ θα βρεθεί κάποια στιγμή στην εξουσία με πολύ διαφορετικό πρόσωπο, λόγο και κατεύθυνση. Ίσως οι συνιστώσες του ανατραπούν σε μεγάλο βαθμό και πλέον η κοινή συνισταμένη να είναι τελείως διαφορετική από το ΣυΡιζΑ του 3%. Αυτό βέβαια ίσως κάνει σοβαρή ζημιά στο κόμμα μακροπρόθεσμα, αφού η αλλοίωση της ιδεολογικής πλατφόρμας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον του διότι θα επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά η ρήση, άλλα κάνει και άλλα εννοεί…