Η συζήτηση είναι παλιά, σχεδόν όσο και η νεώτερη Δημοκρατία μας. Μιλάω για την «ιστορική» κόντρα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (και Προστασίας του Πολίτη με συγχωρείτε) και της Δικαιοσύνης ή κάποτε και του υπουργού Δικαιοσύνης. Στην κόντρα τώρα, προστέθηκε και αυτή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το φόντο όμως πάντα το ίδιο: Ποιός «κόπτεται» περισσότερο -χωρίς να εξετάζεται ποιός είναι περισσότερο αποτελεσματικός- για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τώρα, που το «αίμα έχει κάπως παγώσει» ας μου επιτραπούν κάποια σχόλια συμμετέχοντας και στον, σχεδόν παραδοσιακό, διάλογο για την «αποτελεσματικότητα» στην αντιμετώπιση εκείνων που καταγράφονται ως εχθροί της κοινωνίας και της Δημοκρατίας…
Πρώτον: Το αν τα στοιχεία που περιείχε η δικογραφία για την προφυλάκιση ή μη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην Οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς και τις υπό διερεύνηση πράξεις ήταν επαρκή, το γνωρίζει μόνο ο ανακριτής! Ο υπουργός, τυπικά, ενημερώνεται γενικά· ο επικεφαλής της αστυνομίας δεν του δίνει όλο τον φάκελο, επομένως δεν μπορεί να ξέρει! Από την άλλη ο ανακριτής είχε προφυλακίσει 30 άτομα-κατηγορουμένους, δεν μπορεί να ελέγχεται για τους δύο, που δεν προφυλάκισε. Παράλληλα αυτό δεν πρέπει να γίνεται με αιχμές για το φρόνημά του ή υπαινιγμούς για το θάρρος του.
Δεύτερον: Δεν είναι και πολύ κομψό, με πρωτοσέλιδη συνέντευξη, να καταφέρεσαι εναντίον δικαστικής ενέργειας προσώπου που δεν μπορεί να απαντήσει παρά μόνο μέσω κάποιας αδιάφορης και προσεκτικής συνήθως, ανακοίνωσης της δικαστικής Ένωσης, στην οποία ανήκει. Ας επιτραπεί στον ανακριτή να μιλήσει και εκείνος σε δημοσιογράφο, χωρίς να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πειθαρχικής δίωξης ή έλεγχου για όσα θα πει. Παρεπιπτόντως, η μη προφυλάκιση κάποιου εξαρτάται όχι μόνο από τον ανακριτή αλλά και από τον εισαγγελέα.
Τρίτον: Προφανώς η περίπτωση Μαζιώτη – Ρούπα, που αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω 18μήνου, δεν είναι ίδια. Μήπως όμως δεν προχώρησε η δικαστική έρευνα διότι τα αποτελέσμτα των εργαστηριακών εξετάσεων (υπεύθυνοι είναι αστυνομικοί) πήγαν πολύ αργά στους δικαστές, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε αντίστοιχη υποδομή ούτε και μέσα να κάνουν εκείνοι τις έρευνες για τα «στοιχεία» που δένουν τις δικογραφίες; Μήπως άλλοι ήταν υπεύθυνοι να καταγράψουν εγκαίρως την μη εμφάνισή τους στο αστυνομικό τμήμα, όπως υποχρεούνταν από το δικαστικό βούλευμα;
Τέταρτον: Αν ο υπουργός Δημόσιας τάξης είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα λειτουργίας εκείνων, που ελέγχει, μόνο τότε μπορεί να μιλήσει για τα του οίκου του… άλλου υπουργείου! Δεν θέλω να καταγράψω τις δικογραφίες, που μας απασχόλησαν τελευταία με φαινόμενα πρωτοφανούς διαφθοράς (ακόμα και για εμπόριο ναρκωτικών κατηγορήθηκαν) στους κόλπους της αστυνομίας.
Πέμπτον: Θεωρώ απολύτως γελοίο οποιονδήποτε συσχετισμό των δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (από ένα κακότεχνα και κακόβουλα συρραμένο βίντεο) για το εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, όπου έγινε η τοποθέτηση της βόμβας, που μας συγκλόνισε όλους αφού εκεί έχουμε πολλές φορές αφήσει τα παιδιά μας, να πάνε κινηματογράφο, να ψωνίσουν, να διασκεδάσουν. Τα παιδιά μας θέλουμε να κυκλοφορούνε ελεύθερα στην πόλη τους χωρίς να φοβούνται ή να τρομάζουν. Όμως έλεος! Πότε πρόλαβαν, σε δύο ημέρες, οι τρομοκράτες (τόσο μεσολάβησε από τις δηλώσεις του βουλευτή με το γνωστό κατασκευασμένο βίντεο και την έκρηξη) να οργανωθούν, να επιλέξουν τον στόχο, να ετοιμάσουν τη βόμβα, να επιλέξουν ποιος θα την τοποθετήσει, να παρακολουθήσουν ποια ώρα τους συμφέρει και να συμβεί το γεγονός;
Ψυχραιμία κύριοι, όλοι, για να μην τρελλαθούμε κιόλας. Και είπαμε: Ο καθείς εφ΄ ω ετάχθη…