Είναι φανερό ότι στο τελευταίο Eurogroup με την συμμετοχή του ΔΝΤ, η απόφαση με την οποία εκταμιεύθηκε η δόση μαμούθ και εγκρίθηκαν οι υπόλοιπες, βασίστηκε στο συμβιβασμό των δύο μερών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Ο συμβιβασμός αυτός δεν μπορεί παρά να αφορά δέσμευση της ευρωζώνης (απέναντι στο ΔΝΤ) ώστε με δικές της παρεμβάσεις να επιτευχθεί το 2020 ή 2022 μείωσή του κάτω από το 110%.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έθεσε και η Κα Λαγκάρντ με δήλωσή της τις προηγούμενες ημέρες, την εξασφάλιση της συνέχισης της συνεργασίας ΔΝΤ-Ευρωζώνης στην αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας (ίσως και όχι μόνον). Άλλωστε, μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση η διοίκηση του ΔΝΤ θα μπορεί στο επόμενο διάστημα να συναινεί στην συνέχιση χρηματοδότησής του, αφού καταστατική υποχρέωσή του προς τις χώρες που το χρηματοδοτούν (και η Ελλάδα είναι μέσα σ’ αυτές) είναι η χρηματοδότηση βιώσιμου και μόνον χρέους αδύναμων χωρών.
Το νέο και σημαντικό που προκύπτει από την έκθεση που υπέβαλλε ο Κος Τόμσεν είναι η αλλαγή «σελίδας» στην εκτίμηση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους μας, με έμφαση πρώτον στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και (ταυτόχρονα/εναλλακτικά) σε νέα αναδιάρθρωσή του, με ευθύνη της ευρωζώνης.
Προφανώς λοιπόν έχουν ήδη συζητηθεί ζητήματα ρυθμίσεων (σε όποιο πεδίο χρειάζονται) πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές του 2014 θα δούμε εντός Ευρωζώνης σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα στο πεδίο των χρηματοοικονομικών μηχανισμών της.
Στο νέο πλαίσιο, φαίνεται ότι θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο τα διακυβερνητικά δάνεια, παρόλο που ως γνωστόν στην αύξησή τους και στα κριτήρια χορήγησής τους αντιδρά πρώτα απ’ όλους η ίδια η Γερμανία.. Είναι φανερό ότι η κάμψη των Γερμανικών αντιρρήσεων θα επιτευχθεί και θα διαρκεί, μόνο με την συμμόρφωση των χωρών στην εμφατική απαίτησή της για δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να δεχθεί πλέον (με την πίεση του ΔΝΤ και της Ουάσιγκτον) στην ατζέντα αντιμετώπισης της κρίσης της Ευρωζώνης (και του Ευρώ) την χρηματοδότηση της ανάκαμψης των οικονομιών μέσω διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιβαρύνει κατά τη μερίδα του λέοντος τον κρατικό της προϋπολογισμό.
Οποιαδήποτε λοιπόν ανάγκη για νέα περικοπή του ελληνικού χρέους θα τύχει θετικής υποδοχής από την Ευρωζώνη, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα «τρέξει» τις διαρθρωτικές αλλαγές με ρυθμούς ριζικά διαφορετικούς απ’ ότι μέχρι σήμερα, ενώ μέσον πίεσης προς την Αθήνα θα αποτελέσουν το διάστημα μέχρι τον Απρίλιο και οι αναμενόμενες δόσεις, που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ένα μέρος τους γύρω στα 2 δις θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους και του ελλείμματος. Πρόσθετη, φυσικά, δυσκολία στο θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ESM, παραμένει η Γερμανία με την άποψη ότι η παροχή τραπεζικής ρευστότητας με αυτόν τον τρόπο θα αδυνατίσει γρήγορα τον ESM, όπως το έκφρασε στην Wall Street Journal ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.
Πώς αντιμετωπίζεται από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα η νέα αυτή διαμορφούμενη κατάσταση;
Ως συνήθως επικοινωνιακά, δημαγωγικά, λαϊκίστικα, τυχοδιωκτικά.
Τόσο που αν αλλάζαμε τα ονόματα των κομμάτων στις δηλώσεις τους καμία διαφορά δεν θα προέκυπτε.
ΣΥΡΙΖΑ: «Η έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία από την μια περιγράφονται οι φόβοι τους για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θα απαλλάξει τη χώρα από την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας και από την άλλη νέα σκληρά μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις με ταυτόχρονες απολύσεις στο Δημόσιο και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δεν αποτελεί έκπληξη».
ΑΝ.ΕΛ: «Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ προμηνύει ότι ο κ. Τόμσεν και η παρέα του ετοιμάζουν νέο κοινωνικό Αρμαγεδώνα σε βάρος του χειμαζόμενου Eλληνικού λαού με νέα μέτρα και χαράτσια, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας και νέα δυσβάστακτα δάνεια»
Χρυσή Αυγή: «Το ΔΝΤ θεωρεί την Ελλάδα προτεκτοράτο και στοχεύει στην οριστική κινεζοποίηση των Ελλήνων. Η πολιτική ΔΝΤ-Στουρνάρα είναι αποτυχημένη και οδηγεί στην οικονομική μας καταστροφή».
ΚΚΕ: «Η έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι σχεδιάζονται νέα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα και ότι η συγκυβέρνηση ψεύδεται. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να βάλουν τέλος στα μέτρα που τους εξαθλιώνουν, μόνο αν απορρίψουν τις θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα, για την κρίση και το χρέος που δεν ευθύνονται αυτοί»
Και τα κυβερνητικά κόμματα;
Η ΔΗΜ.ΑΡ. σε μία δήλωσή της ενώ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη μείωση των κρατικών δαπανών με την εξάλειψη της σπατάλης και της διαφθοράς, την αύξηση των εσόδων με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής, την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ», θεωρεί καθήκον της να συμπληρώσει ότι «η κοινωνία σηκώνει τεράστιο βάρος και η έκθεση του ΔΝΤ δεν το υπολογίζει», ενώ η νέα ατζέντα που προκύπτει από την έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζει ακριβώς αυτό το κόστος που έχει πληρώσει η κοινωνία!
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε απλώς να καθησυχάσει ότι «δεν θα γίνουν κι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ο υπουργός εργασίας ότι «σε ό,τι αφορά στα εργασιακά ζητήματα δεν προτείνει (το ΔΝΤ) κάτι καινούργιο και δεν προβάλλει νέα αιτήματα». Κοιμηθείτε ήσυχοι ξέρουμε εμείς!
Είναι φανερή η αμηχανία των κυβερνητικών κομμάτων ως προς την μετάθεση της ατζέντας εκ μέρους του ΔΝΤ, από το πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής σε εκείνο της ταχύτερης εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών ως προϋπόθεση της συνέχισης της οικονομικής στήριξης της χώρας μας και μέρους της διαδικασίας ανάπτυξης.
Αναμενόμενο, αφού οι διαρθρωτικές αλλαγές υπήρξαν μέχρι σήμερα το αδύνατο σημείο όλων των κυβερνήσεων, στην καθυστέρηση και την αναβολή των οποίων οφείλεται ένα σημαντικό μέρος των οριζόντιων περικοπών και του υφεσιακού spiral.
Η Κυβέρνηση εξακολουθεί απ’ ό,τι φαίνεται να μην τολμά να αναμετρηθεί με την αντιπολιτευτική δημαγωγία, στο πεδίο των πραγματικών προβλημάτων, των πραγματικών συσχετισμών και των υπαρκτών λύσεων, αρκούμενη στην κουραστική και αναποτελεσματική επίκληση της ταυτότητάς της ως «δύναμης της λογικής και του ρεαλισμού», τη στιγμή που ο στοιχειώδης ρεαλισμός υποδεικνύει την ανάγκη να κερδηθεί η κοινή γνώμη στο παραπάνω πεδίο, αφού μικρότερο κράτος, λιγότερο κράτος, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι ό,τι ακριβώς συμφέρει την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών.
Σουρεαλισμός!
Στα πλαίσια αυτά ήταν φυσικό η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Κα Θάνου, εν όψει και της απόφασης του κλάδου να προσφύγει για τις μισθολογικές περικοπές τους στο Μισθοδικείο, να δηλώσει: «Ας κατανοήσει επιτέλους η Κυβέρνηση ότι η ρήξη της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία βλάπτει την ομαλή λειτουργία του κράτους Δικαίου»!
Για την οποία πασχίζουν εδώ και καιρό οι δικαστικοί προσθέτουμε εμείς Ζήτησε κανείς τον ορισμό του grotesque;