Με πρωταγωνιστές τον Μάριο Μόντι, τον Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ξεκίνησαν την Τετάρτη οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Ο ιταλός πρωθυπουργός ήταν ο πλέον «λαμπερός» ομιλητής της πρώτης ημέρας των εργασιών του Φόρουμ, ενώ ο βρετανός ομόλογός του ήταν ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την επικαιρότητα της ημέρας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο – άλλωστε το θέμα του εφετινού Νταβός είναι η αναζήτηση τρόπων για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.
Το ΔΝΤ πρωταγωνίστησε επειδή οι προειδοποιήσεις του για «εξασθενημένους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να τονώσουν την αναπτυξιακή διαδικασία», επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το ήδη «παγωμένο» κλίμα που επικρατεί στη χιονισμένη ελβετική κωμόπολη.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μάριο Μόντι, αν και τεχνοκράτης, μίλησε περισσότερο σαν πολιτικός. Αναφέρθηκε μεν στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολούθησε η κυβέρνησή του την τελευταία διετία για να αναστείλει τον κατήφορο της ιταλικής οικονομίας και της χώρας του εν γένει προς τον γκρεμό (κληροδότημα Μπερλουσκόνι), αλλά εστίασε την ομιλία του στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που προανήγγειλε σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον (εφ’ όσον κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές).
Ο Μόντι εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι, αν εν τέλει τους ζητηθεί, θα αποφασίσουν την παραμονή της χώρας τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Αρκεί απλώς να αναλογιστούν τα οφέλη που αποκομίζουν από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μόντι, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η ΕΕ χρειάζεται πρόθυμα κράτη-μέλη», αποδεικνύοντας με την αποστροφή του αυτή όχι μόνο την ευρωπαϊκή συνείδησή του αλλά και το ότι διαθέτει μαεστρία πολιτικού.
Στο ακροατήριο του ιταλού πρωθυπουργού δεν ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ηταν όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.