«Αυτό είναι απίθανο να συμβεί» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της FIFA κ. Ζεπ Μπλάτερ όταν του ζητήθηκε να εκφράσει την άποψή του για το ενδεχόμενο να αναβιώσει το πρωτάθλημα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ένα πρωτάθλημα με τις 16 καλύτερες ομάδες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας ή και του Αζερμπαϊτζάν. «Η FIFA δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε μια τέτοια ιδέα» πρόσθεσε ο κ. Μπλάτερ, ωστόσο το θέμα του ανοίγματος των συνόρων ήδη συζητιέται.

Εκτός από το σχέδιο για την αναβίωση του σοβιετικού πρωταθλήματος, υπάρχει η ιδέα να συνδιοργανώσουν ένα πρωτάθλημα ομάδες απ’ την Κροατία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, ωστόσο το πλάνο έχει κολλήσει στην απαιτούμενη άδεια απ’ την UEFA που δεν έρχεται! Σε ανάλογο τοίχο έχουν πέσει οι ιδέες για ποδοσφαιρική επανένωση του πρωταθλήματος της πρώην Τσεχοσλοβακίας. «Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές σε διάφορες εποχές, ωστόσο πάντα κάπου σταματούσε το σχέδιο» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδίας της Τσεχίας κ. Γιάροσλαβ Κόλαρ.

Πριν από δέκα χρόνια υπήρξε η σκέψη για τη δημιουργία της Ατλαντικής λίγκας με ομάδες απ’ την Πορτογαλία, τη Σκώτια, τη Σουηδία, τη Δανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, η οποία έπεσε επίσης στο κενό, καθώς η UEFA ξεκαθάρισε ότι δεν θα έδινε την άδεια στον εκάστοτε πρωταθλητή αυτής της λίγκας να μετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ενώ θα πίστευε κανείς ότι τέτοια σχέδια δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από απλές επικοινωνιακές «φούσκες» που εκτοξεύονται όταν πέφτουν τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, η ίδια η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επαναφέρει τη συζήτηση στο προσκήνιο επιτρέποντας στις ομοσπονδίες του Βελγίου και της Ολλανδίας να συνδιοργανώσουν κοινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και από την πορεία του ενδέχεται να αναθεωρηθούν κάποιες συντηρητικές απόψεις.

«Ο,τι και να συμβεί, ακόμη και αν η UEFA εγκρίνει κάτι ανάλογο και για τις διοργανώσεις των ανδρών, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή πριν το 2015, όταν και λήγει αυτός ο κύκλος των ευρωπαϊκών διοργανώσεων» δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα παραμένει ο τρόπος πρόκρισης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο δεν είμαστε δογματικοί και δεν απορρίπτουμε τίποτα, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) κ. Θιο φαν Σέγκελεν είναι αντίθετος με την κατάργηση των εθνικών πρωταθλημάτων μιλώντας για τον χαρακτήρα κάθε χώρας, ενώ δήλωσε υποστηρικτής του παραδοσιακού Κυπέλλου Πρωταθλητριών και των αγώνων νοκ άουτ. Ανάλογες ήταν και οι απόψεις του προέδρου της πρωταθλήτριας Ελβετίας Βασιλείας κ. Μπέρναρντ Χόισλερ, ο οποίος εξήγησε: «Κάθε φορά που στην Ελβετία μια ομάδα κατακτά για δύο συνεχόμενες φορές τον τίτλο γίνεται η ίδια συζήτηση για συνένωση του πρωταθλήματος με την Αυστρία. Ωστόσο το ενδιαφέρον θα κρατήσει για ένα – δυο χρόνια και μετά οι φίλαθλοι θα αναπολήσουν τα παραδοσιακά ντέρμπι».

Παράλληλα ο κ. Χόισλερ έδωσε και μια αρκετά πειστική εξήγηση για το πώς φτάσαμε πάλι στο σημείο να συζητάμε την πιθανότητα διοργάνωσης πρωταθλήματος ποδοσφαίρου με ομάδες από διαφορετικές χώρες. «Κάποτε βλέπαμε ένα αγγλικό ματς τον χρόνο στην τηλεόραση. Ήταν ο τελικός Κυπέλλου και όλη η χώρα τον παρακολουθούσε. Τώρα μπορείς να δεις ακόμη και 10 ματς την εβδομάδα. Επιπλέον οι διεθνείς αναμετρήσεις έχουν γίνει ματς ανάμεσα σε ομάδες επίλεκτων.

Δεν παίζει απλώς η καλύτερη αγγλική ομάδα με την καλύτερη ισπανική. Βλέπεις αυτή τη σύγκρουση κολοσσών και τρεις μέρες αργότερα καλείσαι να πας σε ένα επαρχιακό απαρχαιωμένο γήπεδο για να δεις δυο ομάδες που παίζουν αρκετές ταχύτητες πιο αργό ποδόσφαιρο. Έτσι αρχίζει η γκρίνια ότι δεν έχουμε ποιότητα και αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι χώρες κάτω από τις πέντε ποδοσφαιρικά προηγμένες»..