Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Συλλόγου των Φοιτητών του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, με αφορμή επέμβαση της αστυνομίας στο κτήριο του Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα πριν από λίγες ημέρες και την σύλληψη 28 φοιτητών, στην πλειοψηφία τους κοπέλες. Για «αυθαίρετες» συλλήψεις μιλά ο Σύλλογος Φοιτητών, αλλά και η Ένωση Διδασκόντων, επεισόδια βίας καταγγέλλει η Πρυτανεία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος φοιτητών αναφέρει ότι «στις 17/1/13 συνέβη ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κέρκυρας γεγονός που συγκλόνισε την τοπική κοινότητα και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν το απόγευμα της ίδιας ημέρας μια διμοιρία ΜΑΤ εισέβαλε στο κτήριο της Πρυτανείας και συνέλαβε 28 φοιτητές, στην πλειοψηφία τους κοπέλες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητών, μετά την ορκωμοσία που διεξαγόταν εκείνη την ώρα στο κτήριο της Πρυτανείας, φοιτητές του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας θέλησαν να έρθουν σε επαφή με τις Πρυτανικές Αρχές, προκειμένου να συζητήσουν για το εξάμηνο εξωτερικού, το οποίο με υπουργική απόφαση έγινε προαιρετικό αντί για υποχρεωτικό, μία απόφαση που οι φοιτητές θεωρούν ότι υποβαθμίζει το τμήμα και τις σπουδές τους.

Οι φοιτητές δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κτήριο μέχρι να δεχθεί η Πρύτανης να τους δει και τονίζουν ότι «δεν ασκήθηκε βία σε κανέναν, δεν απειλήθηκε κανείς, δεν προκλήθηκε καμία ζημιά στο χώρο, δεν επρόκειτο για κατάληψη, καθώς η πόρτα παρέμενε ορθάνοιχτη μέχρι το βράδυ».

Καταγγέλλουν ότι οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου κρατούνταν όμηροι από την πρύτανη και τον αντιπρύτανη που είχαν κλειδωθεί στο γραφείο τους.

Το απόγευμα, άνδρες των ΜΑΤ «χωρίς να δείξουν εισαγγελική εντολή», όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, μπήκαν στο κτήριο. «Μας έσυραν κάτω στην κλούβα, πιάνοντας έναν συμφοιτητή μας απ’ το λαιμό και σέρνοντας τον στις σκάλες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 28 συλλήψεις.

Ο Σύλλογος φοιτητών ζητά στην ανακοίνωσή του την παραίτηση της πρυτανικής αρχής.

Η Ένωση Διδασκόντων του Πανεπιστημίου έκανε λόγο για παραβίαση ασύλου με προκλητική επέμβαση της αστυνομίας σε ειρηνική κινητοποίηση.

Από την πλευρά της, η Πρυτανεία του Ιδρύματος έκανε λόγο για βία και παραβατικές συμπεριφορές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

«Η αμαύρωση της ορκωμοσίας αποτράπηκε με την έγκαιρη παρέμβαση των ψυχραιμότερων, ενώ η πρόκληση επεισοδίων φαίνεται να αποτελεί τη συνέχεια ενός κύκλου φυσικής ή ψυχολογικής βίας, που το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκείται συστηματικά κατά μελών του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού του Ιονίου Πανεπιστημίου» ανέφερε η ανακοίνωση της Πρυτανείας.