Αγώνα δρόμου για να υπάρξουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε, έστω και ασθμαίνοντας, η κυβέρνηση που έχει και το μεγάλο άγχος να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί, πιθανότατα με νέες περικοπές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο συναγερμός έχει «κτυπήσει κόκκινο» και σε επείγουσα σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, με την παρουσία των αρμόδιων υπουργών και της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, ζήτησε την επιτάχυνση των ρυθμών.

«Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Θέλω άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο από τους κύκλους των πιστωτών είναι πολύ αρνητικά. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για ξεπούλημα.

Στη σύσκεψη καταρτίστηκε ο κατάλογος με τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες είναι και οι πλέον ώριμες και ο στόχος είναι να υπάρξουν άμεσα κάποια έσοδα που θα αμβλύνουν κάπως τη δυσφορία των δανειστών.

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη και αυτό επισημαίνεται και στον κύκλο των συνεργατών του Πρωθυπουργού, αφού ακόμη και εάν προχωρήσει η κυβέρνηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων τις αποκρατικοποιήσεις, είναι ερώτημα εάν θα καταφέρει να καλύψει το κενό των τεσσάρων δισ. που διαπιστώνει το ΔΝΤ.

Ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει στενά ο ίδιος την παρακολούθηση της πορείας των αποκρατικοποιήσεων και ζητεί καλύτερη συνεργασία των αρμοδίων υπουργών με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στο παρασκήνιο συζητείται ως μια άριστη κίνηση, να τεθεί συντονιστής ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας.

Στην κορυφή του καταλόγου των υπό αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων βρίσκονται, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ενώ όπως φαίνεται, έμφαση θα δοθεί στον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, αφού οι συγκεκριμένες εταιρίες θεωρούνται οι πιο ώριμες περιπτώσεις.

Στη διευρυμένη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός είχε απέναντί του, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τ. Αθανασόπουλο – για τον οποίο υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τις κινήσεις του και τους αργούς ρυθμούς που παρατηρούνται –, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ι. Εμίρη και τους υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κ. Μουσουρούλη, Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας, κ. Δ. Σταμάτη, τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και ΠΕΚΑ, κ. Στ. Καλαφάτη και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Μ. Παπαγεωργίου, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και οι διάφοροι παράμετροι, αλλά και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, μήπως και βγει από το τέλμα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση συνιστά υπομονή και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ διαμηνύει ότι αναμένει εντός των επόμενων δέκα ημερών να εισπράξει το ποσό των 69 εκατ. ευρώ από την πρώτη αποκρατικοποίηση του IBC.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία και στο ξεμπλοκάρισμα του έργου των αυτοκινητοδρόμων. Για τον Πρωθυπουργό συνιστά ένα θέμα μείζονος σημασίας, αφού η κυβέρνηση προσδοκά ότι η προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Για τον σκοπό αυτόν θα βρίσκεται την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο κ. Χατζηδάκης για να συναντηθεί με υψηλόβαθμους κοινοτικούς παράγοντες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο ΤΑΙΠΕΔ, από το οποίο ο Πρωθυπουργός αναμένει καλύτερες επιδόσεις και ουσιαστικό έργο. Και αυτό, διότι το υπουργείο Ανάπτυξης προσαρμόζει το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο και κατόπιν αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ να φέρει εις πέρας την κατά περίπτωση αποκρατικοποίηση.

«Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και τις απελευθερώσεις, όλες οι διαδικασίες που εξαρτώνται από το υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013» είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Χατζηδάκης.