Το ΔΝΤ εμπλέκει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με δηλώσεις της βουλευτού του κόμματος κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία επικαλέστηκε κατάθεση που υπάρχει στην σχετική δικογραφία υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, αρμοδίου για τη φορολόγηση μεγάλου πλούτου.

Όπως είπε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Προκαταρκτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο εν λόγω υπάλληλος του ΣΔΟΕ έχει καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι από τον Οκτώβριο του 2010 το αρμόδιο τμήμα για τον έλεγχο και την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ το ενδεχόμενο να υπάρχει η λίστα Φαλτσιανί στο υπουργείο Οικονομικών και ότι ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Ι. Καπελέρης ο οποίος και φέρεται να τους είπε ότι την χειρίζεται το γραφείο του υπουργού και φυλάσσεται εκεί.

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ υποστηρίζει ότι ζητούσαν επίμονα να πάρουν την λίστα στα χέρια τους για να την εντάξουν στο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου και φορολόγησης μεγάλου πλούτου, αλλά «προσέκρουαν σε διαρκείς αρνήσεις και δηλώσεις άγνοιας». Μάλιστα υποστηρίζεται ότι απευθύνθηκαν στον κ. Κρις Πιγκάλ, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα τότε, που είχε το γραφείο του στον 4ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών και ο οποίος «ευσχήμως τους απάντησε υπονοώντας ότι γνωρίζει για τη λίστα και ευσχήμως τους αποθάρρυνε από το να συνεχίσουν να ρωτούν, υπαινισσόμενος ότι αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι συνιστά μείζον ζήτημα το «ότι γνώριζε το ΔΝΤ περί της λίστας και ευσχήμως αποθάρρυνε τους αρμοδίους υπαλλήλους από το να την αναζητούν παραπέμποντας στην ελληνική κυβέρνηση και λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαιώνει την δέσμευσή του να ζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ «προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης» και «προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον και προκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει μια καθαρή εικόνα για το πώς έδρασαν και έπραξαν για το ποιες επιλογές έκαναν εκείνοι οι οποίοι τον κυβερνούν τα τελευταία χρόνια», όπως ειπώθηκε.

Όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην προανακριτική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Λαφαζάνης, δήλωσε ότι «θα προσέλθουμε στην επιτροπή για να δουλέψουμε με τον πιο υπεύθυνο, τον πιο σοβαρό και τον πιο εποικοδομητικό τρόπο». «Δεν πάμε στην επιτροπή για να την μετατρέψουμε σε αρένα, όπως έσπευσαν να πουν κάποιες πλευρές», είπε, απαντώντας εμμέσως στον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο ξένο στη δική μας αντίληψη από αυτές τις επιλογές». «Εμείς κινούμαστε θεσμικά, θα κινηθούμε σοβαρά, υπεύθυνα προσπαθώντας να αναδείξουμε την αλήθεια σε αυτή την υπόθεση. Η προσπάθειά μας είναι να βοηθήσουμε ώστε να χυθεί όσο το δυνατόν πιο άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση και η εξέταση να προχωρήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος και να αποδοθούν ευθύνες και ποινικές και πολιτικές», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα πυρά που έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για προσωπική στοχοποίηση του προέδρου του κ. Ευ. Βενιζέλου με στόχο την διάλυση του ΠαΣοΚ, είπε ότι «εμείς δεν αντιδικούμε με πρόσωπα, δεν έχουμε προσωπικές αντιπαραθέσεις, δεν πηγαίνουμε με τη λίστα Λαγκάρντ ή και με την προκαταρκτική επιτροπή να ξεκαθαρίσουμε υποτιθέμενους πολιτικούς λογαριασμούς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέφεται εναντίον κανενός πολιτικού κόμματος όταν αναδεικνύει τα θέματα της λίστας Λαγκάρντ και της προανακριτικής επιτροπής. Αυτό που επιχειρεί είναι να ανοίξει θετικούς δρόμους, προοδευτικούς δημοκρατικούς δρόμους για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Να ρίξει φως σε υποθέσεις και κυρίως να αναδείξει αιτήματα και νέες προοπτικές για τη χώρα μας. Και σε αυτό το επίπεδο αποτελεί αποτυχία των θεσμών και αποτυχία της διαδικασίας το γεγονός ότι υπάρχουν πρόσωπα στα οποία παραμένουν στο απυρόβλητο των διαδικασιών με την επίκληση της πολιτικής ή της κομματικής τους ιδιότητας», τόνισε.