Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, ζήτησε στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και αποχώρησε, με αφορμή όσα είπε στην εκπομπή «Ανατροπή» (MEGA) σχετικά με δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «του τύπου οι μολότοφ, οι μάσκες, τα καδρόνια ή τα κράνη είναι κάτι που ο καθένας έχει στο σπίτι του, (οι οποίες) δε μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μια απόλυτη άρνηση όλων των φαινομένων ανομίας», αλλά και για την φράση του: «Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια φάση μετάβασης και θα συνεχίσει να στρέφεται προς τη νομιμότητα».

Σε κλίμα εξαιρετικά φορτισμένο, με την ένταση και τις προσωπικές επιθέσεις και αντεγκλήσεις να κυριαρχούν, δίνοντας στην συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης μια θλιβερή και απαξιωτική εικόνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης είπε ότι έχει προκύψει ένα «μείζον πολιτικό θέμα» από τα λεγόμενα του υπουργού. «Υπάρχει θέμα πολιτικής ανωμαλίας και δεν μπορείτε να τον καλύπτετε, την ώρα που καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση και την Δικαιοσύνη περίπου ως τρομοκράτες. Να παραιτηθεί τώρα αμέσως!», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τον κάλεσε «να είναι προσεκτικός και να περιφρουρεί την ομαλότητα χωρίς να εκτοξεύει αστήριχτες κατηγορίες». Μάλιστα του προσέδωσε ρόλο «προβοκάτορα σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του δικαστικού σώματος» (επικαλούμενος τις δηλώσεις του κ. Δένδια για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης»).

Μάλιστα, αναφορικά με τον θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι η χώρα δεν έχει πετύχει να κλείσει τον λογαριασμό με την τρομοκρατία από το 1974, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «το ’74 ήταν η χρονιά της πτώσης της χούντας και της αποκατάστασης της Δημοκρατίας». «Ποια προβλήματα του ’74 θέλει να καθαρίσει ο υπουργός; Σε ποιες σκοτεινές εποχές θέλει να μας οδηγήσει; Δεν του αρέσει η μεταπολίτευση; Μήπως η μεταπολίτευση έχει σχέση με την κάλυψη της τρομοκρατίας;», διερωτήθηκε, ενώ τον κάλεσε «να είναι προσεκτικότερος με την Δικαιοσύνη». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κ. Δένδια να ανακαλέσει «ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μετάβαση προς τη δημοκρατική νομιμότητα». «Δεν θα μας δώσετε εσείς πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμότητας. Και δεν βρισκόμαστε σε καμία μετάβαση. Έχουμε την ιστορία μας», πρόσθεσε. Κατηγόρησε δε τον υπουργό ότι διαμορφώνει με την στάση του «ακροδεξιούς θύλακες μέσα στα κυβερνητικά πλαίσια». «Οι εποχές με τα κονσερβοκούτια πέρασαν. Αν δεν ανακαλέσει πρέπει να παραιτηθεί. Απαιτούμε την παραίτησή του. Δεν μπορεί να παραμένει κάποιος που χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση με εκείνο ή τον άλλο τρόπο την τρομοκρατία», σημείωσε, τονίζοντας: «Δεν θα επαναλάβετε αυτά που κάνατε επί ΠαΣοΚ όταν βγάζατε ακόμα και τον τότε πρόεδρό του αρχηγό της 17Ν».

Ν. Δένδιας: «Έωλα και υβριστικά τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε «έωλα» τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ που στερούνται ακόμη και «λογικού συνειρμού», ενώ δήλωσε ότι η προσπάθειά του είναι να υπάρξει ένα μέτωπο του συνταγματικού τόξου έναντι της τρομοκρατίας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα στο εσωτερικό του πριν διατυπώνει κατηγορίες», εγκαλώντας τον ότι καλύπτει δηλώσεις στελεχών του περί λυντσαρίσματος των πολιτικών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο Κανονισμός της Βουλής έχει ρητή πρόβλεψη για το πώς υποβάλλεται η πρόταση μομφής κατά υπουργού στην Ολομέλεια, η οποία έχει και τον τελικό λόγο, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις ότι λειτουργεί ως «προβοκάτορας έναντι της Δικαιοσύνης», ανέφερε πως σέβεται πλήρως την αυτοτέλειά της και επικαλέστηκε σωρεία δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες σχολιάζονται αποφάσεις δικαστηρίων και μάλιστα, όπως σημείωσε, με «οξύτατες και απρεπέστατες ανακοινώσεις».

Όσον αφορά για τους χαρακτηρισμούς περί «προβοκάτορα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας είπε ότι είναι μια «έκφραση βαθύτατα υβριστική». Ενώ σχετικά με τα περί ’74, εξήγησε την άποψή του ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με όλο αυτό το φαινόμενο της τρομοκρατίας από το 1974. Επίσης, χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως υβριστική» για το πρόσωπό του, την «προερχόμενη από το Indymedia άποψη, που την υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι κάποτε ανήκα σε κάποιο εθνικιστικό μόρφωμα ΕΝΕΚ». «Μην με προσβάλλετε. Η μόνη μου πολιτική δραστηριότητα είναι στην ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ από το ’78. Ουδέποτε ανήκα σε άλλο πολιτικό σχηματισμό», δήλωσε. Και συμπλήρωσε: «Μπορείτε να με υβρίζετε, όχι όμως να με συκοφαντείτε».

Ο κ. Δένδιας δέχθηκε πυρά και για το γεγονός ότι δεν δέχθηκε στον γραφείο του τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Παναγούλη. Όπως είπε σχετικά, «με όποιον ισχυρίζεται ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να εκτελεστεί ή να έχει την τύχη του Καντάφι, δεν έχω μαζί του σημείο προσέγγισης. Ο θεσμικός διάλογος δεν γίνεται στα γραφεία, γίνεται δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου», τόνισε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υιοθετεί και επαναφέρει τα όσα άθλια ελέχθησαν από τον κ. Παναγούλη τότε».

Οξεία αντιπαράθεση

Η συνεδρίαση, η οποία αφορούσε θέματα αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ., οδηγήθηκε στα άκρα και οι προσωπικές επιθέσεις και διαξιφισμοί ανέβασαν το θερμόμετρο της στο κόκκινο. Έντονη αντιπαράθεση είχε ο κ. Παναγούλης με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Ανδ. Ψυχάρη, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει διαστρέβλωση των παλαιότερων δηλώσεών του περί λιντσαρίσματος: «Διάβασε ανάποδα τις δηλώσεις μου ή άκουσε τα διαπλεκόμενα κανάλια που διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις μου. Αυτό που είπα είναι: Εύχομαι να περάσετε από Ειδικό Δικαστήριο. Παρά δεν εύχομαι να έχετε την τύχη του αμερικανού πρεσβευτή στην Λιβύη», σημείωσε. Αργότερα έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη διαμαρτυρόμενος επειδή αρνείται να τον συναντήσει: «Πρόκειται για πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά συμπεριφορά υπουργού», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την συνεδρίαση αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» κ. Ηλ. Κασιδιάρης φωνάζοντας: «Να πάτε να τα λύσετε αλλού αυτά με τον κ. Λαφαζάνη. Εδώ ήρθαμε να μιλήσουμε για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας».

Παρέμβαση Κεδίκογλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο κ. Δένδιας έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο πολιτικά άκρα και τόνισε πως επομένως είναι βέβαιο ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

«Oσο για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας σταματήσει πρώτα τους βουλευτές του να απειλούν με λυντσάρισμα πολιτικούς αντιπάλους και μετά να μιλήσει για δημοκρατικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Ανακοίνωση για την αποχώρηση
Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση των βουλευτών του από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία ανφέρεται ότι «ο Π. Λαφαζάνης έθεσε εκ μέρους του κόμματος ζήτημα παραίτησης του Υπουργού, με αφορμή τις χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή με τις οποίες συνδέει εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ-EKM με τα φαινόμενα τρομοκρατίας και επίσης τον ισχυρισμό ότι ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-EKM βρίσκεται σε μετάβαση προς τη νομιμότητα.

»Επίσης, ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του ιδίου Υπουργού εναντίον δικαστικών λειτουργών που εγκαλούνται για τη στάση τους σε συναφείς υποθέσεις τρομοκρατίας».

»Ζητήθηκε η δημόσια ανασκευή των δηλώσεων με αφορμή την ειδική συζήτηση για την αστυνομία που εκτιλίσσεται στη Διαρκή Επιτροπή. Ο κ. Δένδιας όχι μόνο δεν ανασκέυασε τις δηλώσεις του, αλλά πυροδότησε περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση. Με βάση την εκτίμηση για την συμπεριφορά του Υπουργού, το σύνολο των βουλευτών της Κ.Ο. που συμμετέχουν στην διαρκή επιτροπή αποχώρησε σε ενδειξη διαμαρτυρίας».