Σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτε, χιλιάδες ασφαλισμένων με «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα σπεύδουν δρομαίως να «την κάνουν» από την ενεργό δράση, καταθέτοντας τα δικαιολογητικά τους, προσφέροντας και εργασία στον χειμαζόμενο κλάδο των δικηγόρων.

Η απουσία έγκυρης και σοβαρής πληροφόρησης για τις συνέπειες που θα έχει η αποστέρηση, αφενός, των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου η σε βάθος χρόνου συνταξιοδοτική παροχή, στα ήδη αρνητικά και δυσμενέστατα οικονομικά των ταμείων και του δημοσίου, έχει δημιουργήσει έναν εφησυχασμό για την «βεβαιότητα», αν όχι της ίδιας της παροχής, τουλάχιστον για το ύψος της.

Η πλειοψηφία των φορέων κύριας , επικουρικής και ασφάλισης περίθαλψης, καταγράφει επί σειρά ετών αρνητικά πρόσημα στην σύγκριση της περιουσίας τους, τόσο σε διαθέσιμα όσο και σε ρευστοποιήσιμα πάγια περιουσιακά στοιχεία. Ιδιαίτερα σε όσους η κύρια πηγή προέρχεται από «κοινωνικούς» πόρους, τα πράγματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.

Ταυτόχρονα, ενώ η σχέση απασχολουμένων/ενεργού πληθυσμού είναι μικρότερη του 50%, τουλάχιστον το 30% των φερομένων ως «μη-ανέργων», απασχολείται χωρίς ασφάλιση (στοιχεία ελέγχων Σ.ΕΠ.Ε).

Ας μην μας διαφεύγει, εξάλλου, πως ένα ποσοστό των συνταξιούχων, ιδίως κάτω των 60 ετών, συνεχίζει να εργάζεται, είτε «λάθρα» είτε με την μέθοδο του «ελεύθερου επαγγελματία», με στόχο να μην μειωθεί το ποσό της όποιας σύνταξής του.

Στον αντίποδα, κάτω από τις τρέχουσες και άμεσες μελλοντικές συνθήκες, είναι εξαιρετικά αβέβαιη η απόκτηση του ικανού και αναγκαίου αριθμού ελάχιστων ημερών ασφάλισης για χιλιάδες εργαζομένους, με την συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου εξόδου από την αγορά εργασίας (σαφώς και υπονοούμε τους «άτυχους» του ιδιωτικού τομέα, που τόσα «προσφέρει» στην Ανάπτυξη και την Απασχόληση….).

Συμπερασματικά, η απραξία, τόσο για την δημιουργία νέων ή την ενεργοποίηση θέσεων εργασίας όσο και για τον παραδειγματικό κολασμό των «ευφυών» επιχειρηματιών που «ξεχνούν» να δηλώσουν το προσωπικό τους, νοθεύοντας και την ίδια την Ανταγωνιστικότητα, είναι προάγγελος έτι αρνητικών εξελίξεων στο Ασφαλιστικό μας καθεστώς.