Υψηλότερο στόχο για τον πληθωρισμό του 2013 υιοθέτησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, εναρμονιζόμενη με τις θέσεις του ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίντζο Άμπε, για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι η «σύμπραξη» του κεντρικού τραπεζίτη Μασαάκι Σιρακάγουα με τον πρωθυπουργό έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ως εμπλοκή της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ψήφισε την Τρίτη υπέρ (με επτά ψήφους έναντι δύο κατά) της υιοθέτησης του στόχου 2% για τον πληθωρισμό του 2013, αντικαθιστώντας τον τρέχοντα στόχο του 1%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η τράπεζα θέτει τον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών στο 2% , σχετικά με την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή».

Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 9 και πλέον έτη που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έλαβε μέτρα νομισματικής χαλάρωσης σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να προωθήσει μια ανοιχτή πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να συνεχίσει με τις αγορές χρηματοπιστωτικών assets για όσο αυτό κριθεί αναγκαίο, χωρίς ωστόσο να θέσει κανένα χρονοδιάγραμμα (προηγουμένως, το διάστημα για την αγορά assets προσδιοριζόταν έως το τέλος του έτους).

Με μικρή πτώση κατά 0,35% ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 37,81 μονάδες και έκλεισε στις 10.709,93 μονάδες.