Στις αρχές του καλοκαιριού πρόκειται να λειτουργήσει το ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος, υπό τη διοίκηση της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε. και τη διαχειριστική ομπρέλα της αλυσίδας Starwood Hotels and Resorts, μετά τη συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης με την τράπεζα Eurobank.

Το ξενοδοχείο που θα ενταχθεί στην κατηγορία «The Luxury Collection», αναμένεται να παραδοθεί από την τράπεζα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου το αργότερο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΜΨΑ Α.Ε. κ. Τάσο Χωμενίδη και στη συνέχεια θα κλείσει για περίπου δυόμιση μήνες. Στο διάστημα αυτό θα διενεργηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στον μηχανικό εξοπλισμό και αναμόρφωσης στα δωμάτια (τεχνικές ρυθμίσεις, αλλαγή επίπλων κ.α.), έτσι ώστε να πληροί τα κριτήρια της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας. Η επένδυση υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 1,5 εκατ. ευρώ έως δύο εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια εκμίσθωσης έχει οριστεί για δέκα χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για άλλες δύο πενταετίες. Το ετήσιο μίσθωμα είναι 700.000 στο οποίο προστίθεται κυμαινόμενο ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει συνολικά το 1,3 εκατ. ευρώ, σε κανονικές πληρότητες, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΜΨΑ.
Το King George θα διατηρήσει το ύφος του και θα λειτουργήσει ξεχωριστά, με δική του είσοδο και ρεσεψιόν, ενώ υπάρχουν σημεία ένωσης με το όμορό του «Μεγάλη Βρεταννία», καθώς και συνέργιες σε επίπεδο προσωπικού, οι οποίες θα εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας του τελευταίου, παράλληλα με κάποιες προσλήψεις που θα γίνουν. Ωστόσο, ο κ. Χωμενίδης επισήμανε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας να έχουν πέσει σε ποσοστά 30% – 40% τον τελευταία χρόνια από 58% – 60% παλαιότερα, προκαλώντας απώλειες στον γενικότερο τζίρο των ξενοδοχείων του προορισμού της τάξης του 30%.
Ο ίδιος, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», υπογράμμισε τη μεγάλη κάμψη του τζίρου, που από 24 εκατ. το 2011, το 2012 περιορίστηκε στα 18,5 εκατ. ευρώ με την πληρότητα να διαμορφώνεται σε ποσοστό 42%, εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητα που προκάλεσαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις το δίμηνο Μαΐου –Ιουνίου 2012, με καταστροφικές συνέπειες στις κρατήσεις. Από την άλλη, δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, εκτιμώντας ότι τα μεγέθη θα προσεγγίσουν αυτά του 2011, με απαραίτητη προϋπόθεση την ανάκαμψη του προορισμού της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόθεση του Ιδρύματος Λασκαρίδη να συμβάλλει με χορηγία, σε συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων, για την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος.
Μακεδονία Παλλάς και Αστέρας
Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς σε τουριστικά ακίνητα που τρέχουν αυτή την περίοδο, ο κ. Χωμενίδης δήλωσε το ενδιαφέρον της ΛΑΜΨΑ για συμμετοχή στον διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμίσθωσης του Μακεδονία Παλλάς, που θα διενεργήσει μέσα στο 2013 το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, τονίζοντας ως προϋπόθεση τη διαφάνεια και τη διασφάλιση ίσων όρων. Απαντώντας για το αν υπάρχει ενδιαφέρον σε σχέση με το τουριστικό συγκρότημα του Αστέρα στη Βουλιαγμένη, ήταν αρνητικός, συμπληρώνοντας όμως ότι η εταιρία παρακολουθεί, εξετάζει και διερευνά όλες τις ευκαιρίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα για τον Αστέρα, θα εξεταστούν σε βάθος όλες οι πολεοδομικές δυνατότητες και οι ενδεχόμενες συμμαχίες.
Συνεδριακό Αθήνας
Σε σχέση με την εξέλιξη του διαγωνισμού της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου με τη μετασκευή και λειτουργία του στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο στην Αθήνα, στην οποία συμμετέχει σχήμα αποτελούμενο από τις εταιρίες Aegean Airlines, ΛΑΜΨΑ και τα ξενοδοχεία Metropolitan και Athenaeum Intercontinental, συμφερόντων των ομίλων Χανδρή και Ιωάννου αντίστοιχα, ο κ. Χωμενίδης σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία για αύξηση της συμμετοχής του ΕΣΠΑ, από 20 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ περίπου. Η συμβολή των τεσσάρων ομίλων υπολογίζεται στα τέσσερα εκατ. ευρώ ο καθένας.