Αυξητική πορεία εξακολουθεί να ακολουθεί – παρά τη λιτότητα – ο δανεισμός της βρετανικής κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει την διαρκώς διογκούμενη διαφορά μεταξύ των εσόδων και των δαπανών της.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης του Λονδίνου εκτινάχθηκε στα 15,4 δισ. στερλίνες (18,3 δισ. ευρώ) τον περασμένο Δεκέμβριο, από τα 14,8 δισ. που ήταν το Δεκέμβριο του 2011. Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν οι οικονομολόγοι του Σίτι.
Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, ενός ανεξάρτητου think tank, σχολίασε στους Financial Times ότι αν οι δαπάνες της βρετανικής κυβέρνησης συνεχίσουν να ξεπερνούν τα έσοδα το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους (έως και τον Μάρτιο δηλαδή), οι ετήσιες ανάγκες δανεισμού της χώρας θα ξεπεράσουν την πρόβλεψη του προϋπολογισμού κατά 3 δισ. στερλίνες.
Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης της Βρετανίας θα ξεπεράσει, δηλαδή, τα 3,5 δισ. ευρώ.
«Ο κίνδυνος να χάσει η Βρετανία την αξιολόγηση ΑΑΑ από τους οίκους αυξήθηκε σημαντικά μετά από τα στοιχεία για το έλλειμμα και πιθανότατα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο την Παρασκευή, αν τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείξουν ότι η βρετανική οικονομία κάνει νέα αναπτυξιακή βουτιά», σχολίασε ο Κρις Ουίλιαμσον της εταιρείας ερευνών Markit.