Ο Ολλανδός κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ εξελέγη τη Δευτέρα, όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο, νέος επικεφαλής του Eurogroup στη θέση του λουξεμβουργιανού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επιλογή του κ. Ντεϊσελμπλούμ ωστόσο δεν έγινε ομοφώνως, ως είθισται, αλλά… σχεδόν ομοφώνως, «παρά μία ψήφο», όπως ανέφερε το ανακοινωθέν του συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ψηφίστηκε απ’ όλους τους ομολόγους του, πλην ενός: τον ισπανό υπουργό κ. Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή αυτή απείχε της ψηφοφορίας.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, μέσω του κ. Ντε Γκίντος, θέλησε να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την επιλογή ενός βορειοευρωπαίου, ο οποίος εκπροσωπεί μία χώρα από το κλειστό «κλαμπ του τριπλού Α», στο τιμόνι του Eurogroup.

Η αποχή του Ντε Γκίντος, ωστόσο, σχολιάστηκε δεόντως από τον Τύπο της χώρας και συγκεκριμένα από την κεντροαριστερή El Pais, η οποία έκανε λόγο για «χτύπημα της Ισπανίας κάτω από το τραπέζι» και δεύτερη προσπάθεια, μετά την αποτυχημένη εμπλοκή της τοποθέτησης του λουξεμβουργιανού Ιβ Μερς στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες κατέληξαν και οι δύο στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή «στο μηδέν», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

«Με την άρνησή της να στηρίξει τον Ντεϊσελμπλούμ η Ισπανία, τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έμεινε για άλλη μία φορά μόνη της σε μία απόφαση χωρίς προηγούμενο: πάντα ο επικεφαλής του Eurogroup εκλεγόταν ομόφωνα», γράφει η El Pais.

Η σιωπή του κ. Ντε Γκίντος κατέδειξε ωστόσο για άλλη μία φορά «τη δυσαρέσκεια της ισπανικής κυβέρνησης όσον αφορά το μοίρασμα των ρόλων» σε νευραλγικές θέσεις της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, από τον Μάιο του 2012, όταν ο ισπανός Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλες- Πάραμο, αποχώρησε από το ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντε Γκίντος αποχώρησε τη Δευτέρα από τη σύνοδο του Eurogroup μετά τις 10 το βράδυ, χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ ο νέος επικεφαλής κ. Ντεϊσελμπλούμ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ότι ο ισπανός υπουργός δεν του διευκρίνισε τους λόγους της αποχής του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Γιούνκερ ωστόσο δήλωσε , «όχι χωρίς κάποια δόση ειρωνείας», όπως επισημαίνει η El Pais, ότι η αποχή της Ισπανίας «δεν θα έχει δραματικές συνέπειες».

Η πρώην ισχυρή χώρα, αισθάνεται σήμερα, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, όλο και περισσότερο απομονωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιμέτωπη με τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, που άρχισαν με το «σκάσιμο» της φούσκας των ακινήτων, για να φθάσουν σήμερα σε σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής.

Οσο και αν προσπάθησε τη Δευτέρα, η Ισπανία του Μαριάνο Ραχόι δεν μπόρεσε να βρει στη Γαλλία – η οποία είχε εκφράσει αρχικώς έντονες αντιδράσεις για την τοποθέτηση ενός Ολλανδού στο τιμόνι του Eurogroup – και στο πρόσωπο του γάλλου υπουργού Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί έναν σύμμαχο.

Μια Γαλλίδα στο τιμόνι της νέας Αρχης Τραπεζικής Εποπτείας;

Μπορεί να ακούγεται στερεότυπο αλλά η κυριαρχία του ευρωπαϊκού «Βορρά» έναντι του «Νότου» είναι παραπάνω από εμφανής. Η τοποθέτηση και μόνο των προσώπων σε θέσεις-κλειδιά της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης τα λέει όλα: ένας Γερμανός (ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM), o λουξεμβουργιανός κ. Ιβ Μερς στη θέση του ισπανού κ. Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλες- Πάραμο στο ΔΣ της ΕΚΤ, και τη Δευτέρα ο Ολλανδός κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στην κορυφή του Eurogroup (εξαίρεση αποτελεί ο Ιταλός κ. Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, οι αποφάσεις του οποίου ωστόσο έχουν συχνά προκαλέσει τα αντανακλαστικά των «Βορείων».

Για τη θέση της νέας ευρωπαϊκής αρχής τραπεζικής εποπτείας προαλείφεται εξάλλου, όπως γράφει η El Pais, η κυρία Ντανιέλ Νουί (Daniele Nouy), υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Γαλλίας, με θητεία στην Επιτροπή της Βασιλείας, και σε εποπτικές τραπεζικές αρχές.

«Γι’ αυτό ίσως το Παρίσι αποφεύγει για την ώρα να υψώσει τη φωνή», όπως σχολιάζει καυστικά η El Pais – γιατί τα σοσιαλδημοκρατικά διαπιστευτήρια του Ολλανδού κ. Ντεϊσελμπλούμ μάλλον δεν αποτελούν επαρκή εξήγηση για τη στήριξή του από τον Σοσιαλιστή κ. Φρανσουά Ολάντ και, ακολούθως, τον κ. Πιερ Μοσκοβισί….