Δικαστήριο στη Νικαράγουα καταδίκασε σε 30 χρόνια φυλάκισης τους 17 από 18 Μεξικανούς που επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα τον περασμένο Αύγουστο κουβαλώντας κρυφά περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, υποδυόμενοι τα μέλη ενός μεξικανικού «τηλεοπτικού συνεργείου». Αρχηγός τους και μοναδική γυναίκα στο εδώλιο, ήταν η Ρακέλ Καρέα, στην οποία επεβλήθη κάθειρξη 35 ετών και έξι μηνών.

Στην Κορέα επιδικάστηκε ποινή φυλάκισης 20 ετών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, οκτώμιση χρόνια για οργανωμένο έγκλημα και επτά χρόνια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επειδή όμως η μέγιστη ποινή φυλάκισης στη Νικαράγουα είναι τα 30 χρόνια, όλοι θα ξεκινήσουν να εκτίουν τις ποινές τους με προοπτική να αποφυλακιστούν το 2042.

Το δικαστήριο τούς έκρινε ενόχους για μεταφορά και ξέπλυμα χρημάτων με στόχο τη δημιουργία δικτύου ναρκωτικών ανάμεσα στο Μεξικό και την Κόστα Ρίκα.
Οι καταδικασθέντες συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν η αστυνομία της λατινοαμερικανικής χώρας εντόπισε ίχνη κοκαΐνης σε έξι από τα φορτηγάκια που βρίσκονταν στην κατοχή τους, μερικά εκ των οποίων είχαν τυπωμένο το σήμα ενός από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του Μεξικό, το Televisa. Οταν συνελήφθησαν, κοντά στα σύνορα της Νικαράγουα με την Ονδούρα, οι 18 «δημοσιογράφοι» υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στη Νικαράγουα για λογαριασμό του μεξικανικού τηλεοπτικού δικτύου προκειμένου να καλύψουν μία ανθρωποκτονία.
Οι υπεύθυνοι του καναλιού, ωστόσο, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σύνδεση με τους ρεπόρτερ -«μαϊμού». Εκκρεμεί η γραφολογικά ανάλυση της υπογραφής της «διαπίστευσης», η οποία θα επιβεβαιώσει ή όχι εμπλοκή υπαλλήλων του τηλεοπτικού δικτύου Televisa.
Τα χρήματα και τα φορτηγάκια που χρησιμοποίησαν οι δράστες κατασχέθηκαν.