Η τετραήμερη πολιορκία στη μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ομήρους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Μεταξύ των νέων θυμάτων που επιβεβαιώνονται, είναι εννέα Ιάπωνες και έξι Φιλιππινέζοι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η ιαπωνική εταιρεία JGC, δεκάδες υπάλληλοι της οποίας εργάζονταν στο εργοστάσιο, έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι δέκα ιάπωνες εργαζόμενοι εκεί αγνοούνται.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πέντε ένοπλοι φέρεται να έχουν συλληφθεί. Μάλιστα, πηγή στις αλγερινές αρχές που επικαλείται το Reuters υποστήριξε ότι δύο από τους ένοπλους ισλαμιστές είχαν καναδική υπηκοότητα.

Πέντε ημέρες μετά την επίθεση των ένοπλων ισλαμιστών στη μονάδα, οι οποίοι πήραν ομήρους Αλγερινούς και ξένους που εργάζονταν στο Ιν Αμένας, ο ακριβής αριθμός των εμπλεκόμενων δεν είναι απολύτως σαφής. Το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS μιλούσε, βάσει των επίσημων αναφορών, για 685 Αλγερινούς και 107 από τους 132 ξένους εργαζομένους που είχαν διασωθεί.

Οι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της οργάνωσης Υπογράφοντες με Αίμα, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο από τον ιστορικό ηγέτη της Αλ Κάιντα της βόρειας Αφρικής (Aqmi) Μοχτάρ Μπελμοχτάρ.