Την ώρα που η Μπάγερν Μονάχου ανακοίνωνε τη συμφωνία της με τον πιο πετυχημένο τεχνικό στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και Νο1 στόχο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κλαμπ κ. Πεπ Γκουαρδιόλα, ο προκάτοχός του στους Μπλαουγκράνα ο οποίος πριν επτά χρόνια λογιζόταν ως ο καλύτερος προπονητής του πλανήτη κ. Φρανκ Ράικαρντ απολυόταν από τη Σαουδική Αραβία!

Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στην καριέρα του Ράικαρντ και του Γκουαρδιόλα, αλλά και μια σημαντική διαφορά. Και οι δύο αποτελούσαν ένα «στοίχημα» για τη Μπαρτσελόνα, όταν ορίστηκαν προπονητές της. Ο Ράικαρντ μόλις είχε υποβιβαστεί με τη Σπάρτα Ρότερνταμ, ενώ η εμπειρία του Γκουαρδιόλα περιοριζόταν στον έναν χρόνο στη β’ ομάδα. Κι όμως, ο Γκουαρδιόλα τελικά έφυγε απ’ τη Μπαρτσελόνα την κατάλληλη στιγμή. Ο Ράικαρντ απέρριψε την πρόταση της Τσέλσι και του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος το καλοκαίρι του 2007 ήθελε να… ξεφορτωθεί τον κ. Ζοζέ Μουρίνιο, έμεινε στη Μπαρτσελόνα και έζησε την παρακμή της αυτοκρατορίας του. Σε αντίθεση με τον διάδοχό του, ο Ράικαρντ άργησε μία σεζόν να αποχωρήσει.

Ο τεχνικός που απολύθηκε απ’ τη Σαουδική Αραβία ήταν εκείνος που μονιμοποίησε τους Τσάβι, Ινέστα, Βαλντές και εμπιστεύτηκε τον 17χρονο Λιονέλ Μέσι, οι οποίοι μαζί με παίκτες όπως οι Ροναλντίνιο, Σάμουελ Ετό και Ντέκο παρέδωσαν μαθήματα σύγχρονου ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση της ομάδας του Γκουαρδιόλα.

Η αγγλική εφημερίδα «Sun» αναφερόμενη στην περιπέτεια του Ράικαρντ, θύμισε ότι αντίστοιχη πορεία είχε και ο κ. Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ο οποίος παρουσίασε στο ποδοσφαιρικό κοινό την ομάδα των «Galacticos» με τα δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν αποχώρησε απ’ τη Ρεάλ Μαδρίτης, πέρασε μια δύσκολη πενταετία όπου μεταξύ άλλων είχε και ένα αποτυχημένο πέρασμα απ’ την Τουρκία. Τελικά το 2008 του δόθηκε η εθνική Ισπανίας την οποία και απογείωσε. ΄

«Ο Ράικαρντ συμπληρώνει την πενταετή περιπλάνησή του αυτό το καλοκαίρι και φτάνοντας το 50ό έτος της ηλικίας του θα πρέπει να είναι πιο ώριμος από ποτέ ως προπονητής. Και μιλάει και τέλεια αγγλικά!» κατέληγε το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας «προτείνοντας» τον ολλανδό προπονητή σε όποια ομάδα μπορεί να ασχολείται με συμπτώσεις!