Στην αποκάλυψη ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) είχε συγκαλύψει το 1999 κρούσμα ντόπινγκ του Λανς Αρμστρονγκ προχώρησε σήμερα η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Η εφημερίδα δημοσιεύει ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι η UCI και ο τότε πρόεδρός της, ο Ολλανδός Χάιν Βερμπρούγκεν είχαν συνεργήσει ώστε να μην τιμωρηθεί ο αμερικανός ποδηλάτης που είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ στις 4 Ιουλίου του 1999 στη διάρκεια του πρώτου Ετάπ του Γύρου της Γαλλίας.
Συγκεκριμένα όταν αποκαλύφθηκε το ντοπάρισμα του Αρμστρονγκ με αναβολικά ο αμερικανός είχε παρουσιάσει μια ιατρική συνταγή που περιλάμβανε φάρμακο που περιείχε αναβολικές ουσίες και ισχυρίζονταν ότι ελάμβανε το φάρμακο για λόγους ιατρικούς. Η συνταγή όμως δεν είχε ημερομηνία αποστολής, γεγονός που αποκάλυπτε ότι εκδόθηκε εκ των υστέρων, μετά την αποκάλυψη ότι ο Αρμστρονγκ ήταν θετικός. Τότε η UCI είχε κάνει δεκτή τη συνταγή και την εξήγηση του Αρμστρονγκ ο οποίος μάλιστα είχε υπογράψει δήλωση στην οποία ισχυρίζονταν ότι δεν είχε λάβει καμιά αναβολική ουσία.
Στην πρόσφατη όμως συνέντευξη στην Οπρα Γουίνφρεϊ ο Αρμστρονγκ αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό και παραδέχθηκε ότι με εκείνη την «ιατρική συνταγή» προσπάθησε να γλιτώσει από την τιμωρία. Η γαλλική εφημερίδα στο σημερινό δημοσίευμά της θυμίζει ότι όταν είχε δημοσιεύσει στις 20 Ιουλίου του 1999 ότι ο Αρμστρονγκ είχε βρεθεί ντοπέ είχε δεχθεί επίθεση από την UCI και τον τότε πρόεδρό της Χάιν Βερμπρούγκεν ο οποίος είναι μάλιστα και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Την επόμενη ημέρα στις 21 Ιουλίου 1999 η UCI είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για να υποστηρίξει τον Αρμστρονγκ και είχε κατηγορήσει τη γαλλική εφημερίδα ότι δημοσιεύει αβάσιμες πληροφορίες.
Στο σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα περιλαμβάνει δηλώσεις του κ. Ζιλ Σμαντγιά, διευθυντή του γραφείου της τότε υπουργού Αθλητισμού κυρίας Μαρί Ζορζ Μπιφέ (τότε γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας) ο οποίος αποκάλυψε ότι εκείνη την εποχή ο Χάιν Βερμπρούγκεν είχε τηλεφωνήσει στην εκπρόσωπο της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθεί για την γαλλική πολιτική στο θέμα του ντόπινγκ γιατί «κατέστρεφε την ποδηλασία και τον Γύρο της Γαλλίας».