Σήμα για ταχύτερους ρυθμούς εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία καθορίστηκε ο κατάλογος με τις αποκρατικοποιήσεις άμεσης προτεραιότητας.

Στην κορυφή του σχετικού καταλόγου βρίσκονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «παρακολουθεί προσωπικά τα θέματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις, την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και τις Αποκρατικοποιήσεις».

«Σήμερα λοιπόν», είπε, «θέλησε να γίνει μία σύσκεψη συντονισμού ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Η επόμενη σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια στα οποία η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «έγινε συνολικός συντονισμός και τέτοιες συσκέψεις θα γίνονται συχνά. Το 2013 θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος».

Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα επιτάχυνσης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκεντρώνονται το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων έχει βρεθεί ήδη στο τραπέζι των κατ’ ιδίαν συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Ο νέος σχεδιασμός που οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές θα εξεταστεί και στην επόμενη συνάντηση των τριών αρχηγών, πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Στην κυβερνητική σύσκεψη κλήθηκαν ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης.

Συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί: Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης στο Eurogroup, ώστε να προλάβει και τυχόν ενστάσεις από την πλευρά των ομολόγων του για τις καθυστερήσεις που καταγράφουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Με ανοικτό τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στο τέλος του μήνα το Κατάρ (29-30 Ιανουαρίου), ενώ με αντίστοιχη ατζέντα σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες και τα κρίσιμα ταξίδια του σε Ουάσιγκτον (στο τέλος Μαρτίου), Μόσχα και Πεκίνο.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της σύσκεψης. «Ο πρωθυπουργός και οι συμμετέχοντες υπουργοί και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν την επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας. Και αυτό αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ που σημειώνει τις καθυστερήσεις σε αυτόν τον τομέα» αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής και υπεύθυνος για τον τομέα οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν αντιλαμβάνονται ότι ιδιωτικοποιώντας κερδοφόρες επιχειρήσεις, στερούν από το ελληνικό δημόσιο έτησιες ροές δημοσιονομικών εσόδων, σε μία περίοδο που τις έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ», συνεχίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αντιλαμβάνονται ότι ιδιωτικοποιώντας επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, στερούν τη δυνατότητα της χώρας να εκπονήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και να σταθεί στα πόδια της», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.