Καλύτερο συντονισμό, με το ΠαΣοΚ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, πριν την εξαγγελία των πρωτοβουλιών του ζήτησε από κ. Κ. Χατζηδάκη ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο όταν το ΠαΣοΚ κατέθεσε την τροπολογία του για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και λίγες ημέρες αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε αιφνιδιαστικά τη δική του με άλλες ρυθμίσεις, είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Ιπποκράτους και έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα του συντονισμού της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος και το κλιμάκιο του ΠαΣοΚ, στο οποίο συμμμετείχαν οι κ.κ. Ι. Μανιάτης, Θ. Μωραΐτης, Ν. Σηφουνάκης, Χρ. Γκόγκας και Χρ. Πρωτόπαπας, έθεσαν επίσης το θέμα της τροπολογίας για τις ευπαθείς ομάδες, την οποία απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών, στην οποία όμως περιλαμβανόταν διάταξη που εξαιρούσε τους οδηγούς των αστικών λεωφορείων και του μετρό από το ενιαίο μισθολόγιο εξαιτίας του δύσκολου ωραρίου τους και της ευθύνης που έχουν για την ασφάλεια των επιβατών.
«Το 2013 και ιδίως το πρώτο εξάμηνο είναι καθοριστικό γιατί πρέπει ο Έλληνας πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε εργαζόμενος, ο άνεργος κάθε οικογένειας να νοιώσει ότι κάτι αλλάζει. Και αλλάζει. Είναι σημαντικό ότι έχει μειωθεί ο λεγόμενος κίνδυνος της χώρας, ότι έχει ακυρωθεί ο λεγόμενος νομισματικός κίνδυνος και άρα μπορούμε να προχωρήσουμε προς την ανάσχεση της ύφεσης, την ανάσχεση της ανεργίας, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος. Και επισήμανε ότι οι μεγάλοι στόχοι για τους επόμενους μήνες είναι δύο, ρευστότητα και απασχόληση, και έχει πολύ μεγάλη σημασία όλοι οι μηχανισμοί να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή και το ΕΣΠΑ που πρέπει να γίνει ένα ΕΣΠΑ κρίσης.
«Η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα»
Σε ότι αφορά την αντοχή της κοινωνίας και την κοινωνική συνοχή, αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ όπου «κάπου υφέρπει πάλι η απειλή νέων μέτρων, εισοδηματικών και φορολογικών, πρέπει να πω και από δω που μιλάμε για την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ότι η κοινωνία και η οικονομία, νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν αντέχει», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος. Επίσης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να καταγραφούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, πράγμα που σημαίνει μάχη στο μέτωπο των δημοσίων δαπανών,αλλά και στο μέτωπο των εσόδων όπως έχει προγραμματιστεί.
Κοινωνική συνοχή σημαίνει και προώθηση μέτρων σε σχέση με τις οικογένειες, είπε και πρόεδρος του ΠαΣοΚ και ζήτησε από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο τρόπο με την τρόικα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να την υιοθετήσει.
Επιπλέον πρότεινε να ξεμπλοκαριστούν τα μεγάλα έργα. και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τα ναυπηγεία. Σε ότι αφορά την αγορά και τον έλεγχο των τιμών, το ΠαΣοΚ τόνισε το ενδιαφέρον του για το Παρατηρητήριο Τιμών και το «καλάθι» του φτωχού νοικοκυριού. «Εχει μεγάλη σημασία να λειτουργήσουν νέες μορφές λαϊκών αγορών, νέες πλατφόρμες, ηλεκτρονικές και συμβατικές ώστε να χτυπήσουμε αυτόν τον «εχθρό» ο οποίος είναι ξανά παρών, τώρα που έχουν μειωθεί τα εισοδήματα», είπε ο κ. Βενιζέλος. Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το ΠαΣοΚ τάσσεται υπέρ της διαβούλευσης και μίας συμφωνίας με τους παραγωγικούς φορείς αλλά και υπέρ του ενισχυμένου ρόλου της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθούν οι όροι της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας της αγοράς για να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας.
Την Τρίτη, ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.