Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να βρουν τη χρυσή τομή για συμφωνία σε έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο. Αυτή τη φορά οι πιθανότητες για την επίτευξη της συμφωνίας φαίνεται ότι είναι περισσότερες από εκείνες στη σύνοδο του Νοεμβρίου η οποία κατέληξε σε αποτυχία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βάν Ρομπάι σχεδιάζει να θέσει εκ νέου την πρόταση του Νοεμβρίου που περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 973 δισ. ευρώ για γεωργικές επιδοτήσεις, υποδομές και άλλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρότι οι διαφωνίες είναι αρκετές και οι ενστάσεις των χωρών ποικίλουν πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κ. Ρομπάι δε θα είχε συμπεριλάβει το θέμα του προϋπολογισμού στην ημερήσια διάταξη της συνόδου αν δεν πίστευε ότι ο συμβιβασμός είναι κοντά.
Παρά τη βελτίωση του κλίματος από το Νοέμβριο, υπάρχουν πολλά ακανθώδη ζητήματα να τακτοποιηθούν. Ένα από τα πιο δύσκολο μπορεί να είναι το θέμα των εκπτώσεων του προϋπολογισμού. Αρκετά από τα φτωχότερα μέλη έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια για τις μειώσεις των κονδυλίων, ιδιαίτερα αυτές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα χρέους καθώς τα χρήματα αυτά αφιερώνονται σε έργα υποδομών και κατασκευές, που μπορούν να αποτελέσουν τροχό της ανάκαμψής τους.