Ο Μάικλ Γουίνερ μετέτρεψε σε σούπερσταρ τον Τσαρλς Μπρόνσον με την σειρά ταινιών «Ο εκδικητής της νύχτας» αλλά παράτησε την σκηνοθεσία για την …γευσιγνωσία

Στην δεκαετία του 1970, ο Μάικλ Γουίνερ ανήκε στους εμπορικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αργότερα όμως, ο βρετανός σκηνοθέτης που πέθανε την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου σε ηλικία 77 ετών, οδηγήθηκε στην παρακμή επαναλαμβάνοντας την συνταγή της μεγαλύτερης επιτυχίας του επιτυχίας του σε μέτριους κλώνους. Η συνταγή αυτή ήταν της πιο γνωστής ταινίας του, ο «Εκδικητής της νύχτας», της οποίας ο αγγλόφωνος τίτλος, «Death wish» έγινε μότο.

Ο «Εκδικητής της νύχτας» ήταν η ταινία που μετέτρεψε τον Τσαρλς Μπρόνσον σε παγκόσμιο σούπερ σταρ το 1974. Ο Μπρόνσον υποδύθηκε τον αρχιτέκτονα Πολ Κράσνι, ο οποίος αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του προκειμένου να εκδικηθεί την εν ψυχρώ δολοφονία της γυναίκας του και τον βιασμό της κόρης του από κακοποιούς της Νέας Υόρκης που εισέβαλαν στο σπίτι του. Ο Κράσνι ποτέ δεν βρίσκει τους πραγματικούς ενόχους αλλά εκτελώντας πάντοτε παρασιτικά και εγκληματικά στοιχεία μετατρέπεται σε θρύλο της πόλης.

Ο όρος vigilante (εκδικητής) έγινε διάσημος τοις πάση εξαιτίας αυτής της ταινίας, η οποία είχε τεράστια επιτυχία και ακολουθήθηκε από πολλές συνέχειες. Η πρώτη και η δεύτερη ήταν επίσης του Γουίνερ.

Γεννημένος στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου του 1935, ο Μάικλ Γουίνερ σπούδασε οικονομικά και νομικά προτού στραφεί στην σκηνοθεσία_ αρχικώς της τηλεόρασης και αργότερα του κινηματογράφου. Η δράση του στο σινεμά αρχίζει στην δεκαετία του 1960, όταν ως οργισμένο νιάτο σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στις Τέχνες της Αγγλίας, γύρισε πολύ καλύτερες ταινίες με ηθοποιό – φετίχ του τον Ολιβερ Ριντ. Στην δεκαετία του 1960 ο Ριντ υπήρξε ο βασικός πρωταγωνιστής σε τέσσερις ταινίες του Γουίνερ: «Αμαρτωλό Σαββατοκύριακο», «Πως ληστέψαμε τον Πύργο του Λονδίνου», ο «Λοχίας Μπρουκς» και _η καλύτερη_ το «Ποτέ δεν θα ξεχάσω το όνομά του», ένα παράξενο ψυχολογικό δράμα στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε ο Ορσον Γουέλς.

Πριν από τον «Εκδικητή της νύχτας» ο Γουίνερ σκηνοθέτησε επίσης τον Μάρλον Μπράντο σε μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του, το «Ανθρωπο της νύχτας» από το μυθιστόρημα του Χένρι Τζέιμς.
Η συνεργασία του Γουίνερ με τον Τσαρλς Μπρόσνον άρχισε το 1970 με το γουέστερν «Τσάτο» όπου ο Μπρόνσον υποδύεται έναν Ινδιάνο, συνεχίστηκε με το «Μούτρο» και τον «Μαύρο κύκλο» (ο Μπρόνσον αντιστοίχως ως πληρωμένος δολοφόνος και σκληροτράχηλος αστυνομικός) και κορυφώθηκε με τον «Εκδικητή της νύχτας».

Στον κινηματογράφο ο Μ. Γουίνερ ασχολήθηκε και με άλλα είδη. Δική του είναι η αθλητικού περιεχομένου ταινία «Ημέρες δόξας» μια ιστορία μαραθωνοδρόμων, το «Γουόν Τον Τον Σούπερσταρ», μια νοσταλγική ματιά στον κόσμο του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1930, η «Διεφθαρμένη ζωή της λαίδης Μπάμπαρα», ένα ερωτικό δράμα εποχής με πρωταγωνίστρια την Φέι Ντάναγουεϊ αλλά και το «A chorus of disapproval» που μας μετέφερε στον κόσμο του θεάτρου με πρωταγωνιστές τον Τζέρεμι Αϊρονς και τον Αντονι Χόπκινς.

Η δράση του Γουίνερ στην σκηνοθεσία διακόπηκε το 1998. Τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν σε διαφημιστικά σποτ αλλά και ως γευσιγνώστης της εφημερίδας The Sunday Times.