Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι οποίοι αντιδρούν, κυρίως, στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Τη Δευτέρα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, το μετρό θα είναι ακινητοποιημένο λόγω της νέας 24ωρης απεργίας που αποφάσισε το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του, το οποίο και απειλεί με απεργίες διαρκείας.

Επίσης, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, τα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, μετά από απόφαση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών δήλωναν κατηγορηματικά ότι «ο νόμος, σε κάθε περίπτωση, θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις. Η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζομένων. Υπάρχουν όρια και όροι».

Για μειοψηφίες κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας Μεταφορών

Για μειοψηφίες που προχωρούν σε απεργίες στα μέσα μεταφοράς κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Ν. Σταθόπουλος, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες κινητοποιήσεις που έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν πολύ χαμηλή.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 τόνισε ότι στην γενική απεργία που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου, μόλις το 10% από τους εργαζόμενους στο Τραμ και το 40% από τους εργαζόμενους στο Μετρό συμμετείχαν. «Η άσκηση της απεργίας απαιτεί πλειοψηφία και τουλάχιστον να υπάρχει μία ελάχιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση» είπε.

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς. «Η απεργία είναι σεβαστή, αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι όροι. Οι ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής επιφέρουν αναστάτωση και δεν μπορούν να συνεχιστούν» είπε.

Τόνισε ότι ο διάλογος που έγινε με τα σωματεία των εργαζομένων ήταν ειλικρινής και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει, καθώς ο νόμος έχει ψηφιστεί και πρέπει να εφαρμοστεί.

«Δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται τα σωματεία για μειώσεις 50% στους μισθούς τους. Ο νόμος περιορίζει την οποιαδήποτε περικοπή στο 25%. Το 50% δεν είναι ακριβές σε καμία περίπτωση» υπογραμμίζει ο κ.Σταθόπουλος.

«Ο ασκός του Αιόλου δε θα κλείσει αν δε βρεθεί πολιτική λύση…»

Δελτίο Τύπου εξέδοσε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων κίνησης ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Ο καθένας από τους συμπολίτες μας που μπορεί να διακρίνει τα αυτονόητα, εύκολα διαπιστώνει (ιδιαίτερα δε, αν δε διαθέτει «κοντή μνήμη»), ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται στο χώρο των Συγκοινωνιών δεν έχουν «συντεχνιακά» χαρακτηριστικά. Δηλαδή, πέρα από τη μεθόδευση των ΜΜΕ για τους λόγους και τις επιπτώσεις των Απεργιών, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στη ΣΤΑ.ΣΥ.

Το μείζον και κυρίαρχο θέμα είναι η κατάργηση του θεσμού των Σ.Σ.Ε. σε όλο το φάσμα της Αγοράς!

Ξεχνάνε οι συμπολίτες μας, όταν παρασύρονταν από τα μεγάλα λόγια του υπουργού οικονομικών Γ. Παπακων/νου το 2010, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ καλλιέργησε τον αυτοματισμό σύμφωνα με τον οποίο οι «επτά πληγές του Φαραώ», οφείλονται στον κακό δημόσιο τομέα και φυσικά στους εργαζόμενους σε αυτόν;; Βλέπουν οι συμπολίτες μας που παρασύρθηκαν τότε, κατά πόσο περιορίστηκε σήμερα η ύφεση και η ανεργία σε συνδυασμό με τις έως και 50% μειώσεις που σε κάποιους τομείς του δημοσίου έχουν εφαρμοστεί;; Θυμούνται οι συμπολίτες μας ότι από τότε είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στις ισοπεδωτικές πολιτικές της «σαλαμοποίησης» διότι πολύ απλά, ήταν θέμα χρόνου η επέκταση των δεινών σε όλους τους τομείς (ιδιωτικό, εμπορικό, ελεύθερων επαγγελματιών, Παιδείας, Υγείας κ.ά.); Ξεχνάνε ότι έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις από τη Σταθερή Τροχιά για τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα, επειδή ακριβώς υπάρχει δυσκολία από τους απασχολούμενους σε αυτόν στο να απεργήσουν, μια και η ζούγκλα της εργασίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον απροστάτευτο υπάλληλο για οποιαδήποτε δράση;

Θυμούνται οι συμπολίτες μας, τις φωνές ή μάλλον τις κραυγές αγωνίας από πλευράς των εργαζομένων στη Σταθερή Τροχιά και όχι μόνο, ότι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας δεν επιφέρει ανάπτυξη αλλά αντιθέτως το Κεφάλαιο θα «αποθρασυνθεί» εντελώς με αποτέλεσμα η φτωχοποίηση και η ανεργία να ανεβάσουν τα ποσοστά τους σε πρωτόγνωρα και πρωτοφανή νούμερα;

Επικαλούνται οι διοικούντες και οι κυβερνώντες ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν οι νόμοι. Λησμονούν όμως ότι οι ίδιοι είναι ασυνεπείς στις ίδιες τους τις δεσμεύσεις. Η ανακολουθία έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Ενώ ψηφίζονται ειδικοί νόμοι που αφορούν αναδιαρθρώσεις και εξυγιάνσεις, έρχονται μετά άλλοι, οι οποίοι στην ουσία ακυρώνουν τους προηγούμενους, όχι γιατί απέτυχαν στην εφαρμογή τους αλλά επειδή πολύ απλά η ύφεση λόγω φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους!…

Θέλοντας λοιπόν να δείξουν ότι «σκέφτονται» την ταλαιπωρία του κοινού, γνωρίζοντας πολύ καλά την «επιστήμη» του κοινωνικού αυτοματισμού, προσπαθούν με κάθε τρόπο να στρέψουν εναντίον όλων όσων αγωνίζονται όχι για κεκτημένα αλλά για αυτές τις ελάχιστες δυνατότητες αξιοπρέπειας που απορρέουν από το ίδιο το Σύνταγμα σε μια υποτιθέμενη ευνομούμενη πολιτεία.

Για να μην επαναλαμβάνουμε όλα τα ευκόλως εννοούμενα ή όλα όσα κατά καιρούς σας έχουμε γνωστοποιήσει: Προειδοποιούμε για τελευταία φορά την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση ότι, εάν συνεχίσει με τη νοοτροπία της αδιαφορίας, να αγνοεί τις πρόσφατες δεσμεύσεις από πλευράς Κράτους με τους εργαζόμενους, που δεν είναι άλλες από την εφαρμογή των Σ.Σ.Ε., είναι βέβαιο ότι ο ασκός του Αιόλου δε θα κλείσει αν δε βρεθεί πολιτική λύση…»