«Η ιθαγένεια πρέπει να χορηγείται όχι για να ενταχθεί στη χώρα ένας μετανάστης που ζει νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά να απονέμεται σε αυτόν που αποδεδειγμένα έχει ενταχθεί στη χώρα ως επιβράβευση της προσπάθειάς του. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας» ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, ανακοινώνοντας ότι το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας είναι ήδη έτοιμο.
Σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία που επικρατεί στην κυβέρνηση «η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα του μετανάστη, αλλά θέληση της Πολιτείας να την απονείμει σε κάποιον ξένο υπό προϋποθέσεις», όπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Αθανασίου, παρατηρώντας ότι «πολλοί παρεξηγούν» αυτή την άποψη. Στους διαδρόμους του αρμόδιου υπουργείου πάντως η νέα ρύθμιση χαρακτηρίζεται «φρένο στους μετανάστες».

«Ο νόμος πρέπει να αυστηροποιηθεί, ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί διεθνές προσκλητήριο μεταναστών»
δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός. Οπως αναφέρει, με το νομοσχέδιο «θα κλείσει οριστικά το θέμα, αφού εκδοθεί και η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή για ακύρωση ως προς δύο από τις προϋποθέσεις χορήγησης (η γέννηση στην Ελλάδα και η φοίτηση σε σχολείο για έξι χρόνια). Το σχέδιο νόμου θα δοθεί προς έγκριση στους τρεις αρχηγούς και θα υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση».
Η απονομή ιθαγένειας, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, πρέπει να συνδέεται με όσους έχουν ενσωματωθεί στο πολιτισμικό πλαίσιο της χώρας, σε όσους προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου και «σε επενδυτές που συνεισφέρουν οικονομικά με τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα». Σήμερα, όπως σημειώνει, «κάποιοι λειτουργούν με ψευδεπίγραφους τίτλους δήθεν ανθρωπιστικών ευαισθησιών. Ομως ο ανθρωπισμός φαίνεται στην πράξη, όταν δίνεις ισότιμα, σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς, τις δυνατότητες να ζουν με αξιοπρέπεια και να έχουν τις ισότιμες δυνατότητες στα εφόδια ζωής, στην πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.
Οπως λέει ο κ. Αθανασίου: «Βλέπουμε με ανθρώπινο πρόσωπο τους μετανάστες. Δεν αρνούμεθα να παίρνει ο μετανάστης που ζει στη χώρα μας άδεια παραμονής επί μακρόν. Είναι άλλο αυτό όμως και άλλο το να σε κάνω Ελληνα»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ