Οι πρωταγωνιστές της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ, οι δικαιούχοι των επίμαχων λογαριασμών, ξαδέλφια του πρώην υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και οι υπάλληλοι του υπουργείου το κρίσιμο διάστημα εξέτασης των αρχείων της λίστας, αναδεικνύονται με γλαφυρό τρόπο από τη δικογραφία και τις καταθέσεις ή εξηγήσεις τους ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Από τις εξηγήσεις εντοπίζονται και χτυπήματα «κάτω από τη μέση» μεταξύ των εξαδέλφων απέναντι στον πρώην υπουργό. Η είδηση προέρχεται κυρίως από την εκτύπωση του πολύτιμου αρχείου του USB που αποκάλυψε «Το Βήμα» την Παρασκευή και επιβεβαιώνει ότι παρεμβάσεις γίνονταν από το 2009, ενώ βρισκόταν στα χέρια των γαλλικών αρχών, είτε των μυστικών τους υπηρεσιών είτε του υπουργείου Οικονομικών. Το αρχείο των παρεμβάσεων όμως μπορεί να οδηγήσει και σε ακριβή συμπεράσματα για το πότε ακριβώς «ήρθε» _ ίσως ατύπως έφτασε η λίστα στη χώρα μας, πιθανότατα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2010, όπως επισήμως αναφέρεται! Στην εκτύπωση δεν καταγράφεται η αντιγραφή των αρχείων τον Οκτώβριο του 2010, όταν, κατά δήλωση και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, έγινε!

Δύο νέα στοιχεία αναδεικνύονται από τις εξηγήσεις των εξαδέλφων Ελένης Παπακωνσταντίνου, του συζύγου της Συμεών Σικιαρίδη, αλλά και του Ανδρέα Ρωσσώνη, συζύγου της άλλης εξαδέλφης του υπουργού Μαρίνας Παπακωνσταντίνου. Το πρώτο αφορά ένα φυσικό πρόσωπο, τον Josef Nissim, επενδυτικό σύμβουλο, ο οποίος, κατά τις εξηγήσεις των εξαδέλφων, σύστησε και τους τρεις στην τράπεζα για να ανοίξει ο λογαριασμός τους. Το δεύτερο, η σύνδεση του λογαριασμού Σικιαρίδη – Παπακωνσταντίνου με τον κωδικό «Κύθνος» που ερευνάται από το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς αν οδηγεί σε άλλους λογαριασμούς.

«Το μάθαμε από τα ΜΜΕ»
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της κατάθεσης της 53χρονης δικηγόρου Ελένης Παπακωνσταντίνου: «Ο λογαριασμός εξακολουθεί να υπάρχει με τρέχουσα αποτίμηση γύρω στις 330.000 ευρώ. Ποτέ δεν ειδοποιηθήκαμε από την τράπεζα περί του ότι έχει ανακύψει ζήτημα με τα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Ο,τι μάθαμε το μάθαμε από τα ΜΜΕ και τις σχετικές φήμες. Δεν γνωρίζω γιατί δεν ειδοποιηθήκαμε. Εγώ πάντως δεν ρώτησα την τράπεζα όπου τηρείται ο λογαριασμός και είναι στο Λουγκάνο».
Στην ερώτηση των οικονομικών εισαγγελέων «ο λογαριασμός σας φέρεται να συνδέεται με Κύθνος 42 ή 4. Τι σημαίνει αυτή η ένδειξη;» απαντά: «Αυτό είναι το όνομα του λογαριασμού. Την ένδειξη αυτή, που αποτελεί ένα πελασγικό τοπωνύμιο, την επέλεξα εγώ. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο», ενώ για τον Nissim αναφέρει ότι «είναι ο επενδυτικός σύμβουλος ο οποίος συνέστησε την τράπεζα».
Από την πλευρά του, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης, δικηγόρος, καταθέτει: «Δεν είχαμε λογαριασμό στην HSBC της Γενεύης. Μάλιστα ούτε στη Γενεύη διατηρούσαμε λογαριασμό. Λογαριασμό είχαμε στη National Republic Bank of New York στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Η συγχώνευση της τράπεζας αυτής μας οδήγησε να υπαγόμεθα στη συγκεκριμένη λίστα… Οπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματά μας από το 1987 που κάνουμε κοινή δήλωση, υπερκαλύπτουμε το ποσό του λογαριασμού που έδωσε λαβή στην έρευνα».
Ο σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Ρωσσώνης, κατέθεσε ότι «ο λογαριασμός άνοιξε το 1998. Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς στο αντίγραφο που μου επιδεικνύετε αναφέρεται η ημερομηνία 10.10.2000. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτή η ημερομηνία. Ο κ. Nissim ήταν αυτός που μου σύστησε την τράπεζα στο Λουγκάνο. Σας προσκομίζω και παραστατικά τράπεζας που αποδεικνύεται ότι το 2005 μετέφερα τα ποσά αυτά στην Ελλάδα. Αρα το θρυλούμενο ως περίεργο, ότι ο λογαριασμός αυτός άνοιξε και έκλεισε αυθημερόν, δεν είναι αληθές».
Αφού δηλώνει ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τούς διαβεβαίωσε ότι δεν παρενέβη στο αρχείο με τα ονόματά τους, επισημαίνει: «Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και βρισκόταν υπό συνεχή αρνητική κριτική από τον Τύπο και αλλού. Από αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα γίνεται σαφές ότι ο εξάδελφος της γυναίκας μου είχε αυτοδυνάμως, προς περιφρούρηση της δικής του πολιτικής φυσιογνωμίας, λόγο να μη θέλει οικογενειακώς να συνδέεται με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα… Συνεπώς και αν ήθελε υποτεθεί ότι πράγματι ο πρώην υπουργός νόθευσε κείμενο που εξέθεσε σε αρνητική πολιτική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές να ενεργήσει έτσι…».
Ο άνθρωπος που έκανε τη «σούμα»
Ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος έκανε τη «σούμα» της λίστας και βρήκε ότι οι καταθέσεις ανέρχονταν σε 2 δισ. δολάρια, αλλά με εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου «ξεχώρισε» τα πρώτα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στα τέλη του 2010, είναι ο Γιώργος Αγγελόπουλος, απόφοιτος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, άνεργος σήμερα.
Σύμφωνα με την κατάθεσή του, στις 10 Ιανουαρίου 2013 κράτησε κλειδωμένο το επίμαχο πρωτότυπο CD στο γραφείο του και έκανε την πρώτη μεταγραφή σε αρχείο excel σε ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου στο υπουργείο Οικονομικών το 2010! «Περί τα τέλη του 2010» λέει «πήγα στο γραφείο του υπουργού και μου έδωσε ένα CD χωρίς να μου εξειδικεύσει το περιεχόμενό του. Μου είπε να βρω γύρω στα είκοσι μεγαλύτερα ποσά και να του αναφέρω επίσης το συνολικό ποσό για όλα τα αρχεία μαζί… Πήρα το CD και άρχισα να ανοιγοκλείνω όλα τα αρχεία να δω τι γίνεται…». Οπως εξήγησε, μετά από μερικές ημέρες βρήκε τις 20 μεγαλύτερες καταθέσεις, παρέδωσε το πρωτότυπο CD και τα ευρήματά του στον υπουργό και πήρε εντολή από εκείνον να «σβήσει» ό,τι είχε δουλέψει ως τότε… Είπε πάντως ότι δεν ήταν εκείνος ο οποίος αντέγραψε τα αρχεία…
Η κυρία Χρυσή Χατζή, διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, νομικός, ειδική επιστήμων του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων περιγράφει με λεπτομέρειες, στις 8 Ιανουαρίου 2013, πως εκλήθη από τον τότε υπουργό στα τέλη του 2010 να παραλάβει κλειστό φάκελο από άνθρωπο που ήρθε από την πρεσβεία μας στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2010 μεταφέροντας τη λίστα Λαγκάρντ. Καταθέτει ότι, όταν την έδωσε στον υπουργό, της είπε ότι «είναι στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό». Για την περίφημη σύσκεψη στις 24 Ιανουαρίου 2011 κατέθεσε ότι ο Ι. Καπελέρης, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στις 20 μεγαλύτερες καταθέσεις, διαπίστωσε πως για κάποιους δεν προέκυπτε το εισόδημα και το επάγγελμα να δικαιολογούν τόσο μεγάλα ποσά. Σε αυτή τη σύσκεψη μάλιστα αναφέρθηκε και η μεγαλύτερη κατάθεση, αυτή των 550 εκατ. δολαρίων, που ανήκε, σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, σε υπάλληλο εταιρείας. Τότε δεν αναφέρθηκε το όνομα της κυρίας Μαρίας Παντελή…

Η διαμαρτυρία του κ. Μιωνή και η απάντηση
Ο επιχειρηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής απέστειλε προς «Το Βήμα» διαμαρτυρία σχετικά με το δημοσίευμα της Κυριακής 13.1.2013 με τίτλο «Offshore πίσω από τα 500 εκατ. δολάρια», στο οποίο αποδιδόταν στον κ. Μιωνή δήλωση ότι «η κατάθεση ήταν ομολογιακή και πίσω είχε μεριδιούχους ιρλανδικών συμφερόντων, ενώ το ομολογιακό κεφάλαιο ήταν εισηγμένο και στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας». Στη διαμαρτυρία του ο κ. Μιωνής αναφέρει: «Ουδέποτε έχω προβεί στη δήλωση αυτή στην εφημερίδα σας ή σε οποιονδήποτε άλλο δημοσιογράφο ή μέσο, αλλά και περαιτέρω το περιεχόμενό της είναι ανακριβές, δεδομένου ότι ούτε η κατάθεση είναι «ομολογιακή» ούτε «από πίσω» έχει «μεριδιούχους ιρλανδικών συμφερόντων». Ο λογαριασμός, όπως αντίθετα σε μία και μοναδική επίσημη δήλωσή μου έχω αναφέρει, ανήκε σε αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύσεων και στους μεριδιούχους του (και όχι ασφαλώς σ’ εμένα!) που είχε μετοχές εισηγμένες στο ιρλανδικό χρηματιστήριο».

Η απάντηση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου

Ο κ. Μιωνής έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση στην οποία αναφερόμαστε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αμέσως μετά τη δημοσίευση στο «Βήμα» της κατάθεσης του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλου, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων. Πράγματι, ο κ. Μιωνής στη συγκεκριμένη δήλωσή του κάνει λόγο για «διακαιούχο του λογαριασμού» που ήταν «αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύσεων, που είχε μετοχές εισηγμένες στο ιρλανδικό χρηματιστήριο». Ημαρτον… Δεν ήταν ομολογιακή κατάθεση και ας μας πει κάποιος σε τι αλλάζει το όλο θέμα το συγκεκριμένο «λάθος».
Γιατί άραγε ο επιχειρηματίας ξιφουλκεί εναντίον των αποκαλύψεων του «Βήματος», προτού μάλιστα εμφανιστεί να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς για τη μεγαλύτερη κατάθεση της λίστας, αυτήν των 550 εκατ. δολαρίων;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ