Είκοσι πέντε μπουκάλια ουίσκι (!) και αμέτρητοι καφέδες χρειάστηκε να καταναλωθούν για να «αντέξουν» οι αντιπρόσωποι του έθνους τη μαραθώνια συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, η οποία κορυφώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα, έπειτα από ατέρμονες αντιπαραθέσεις για το διαδικαστικό, με την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε κλίμα πλήρους σύγχυσης και θεσμικής απαξίωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και εν τέλει του ίδιου του ρόλου τους, οι βουλευτές επιβεβαίωσαν το προφανές εδώ και καιρό: ότι στον «Ναό της Δημοκρατίας» δοκιμάζονται οριακά οι αντοχές του κοινοβουλευτισμού και των δημοκρατικών θεσμών. Μέσα σε σύννεφα καπνού που κατέκλυζαν το εντευκτήριο και το καφενείο της Βουλής και με το ουίσκι να ρέει άφθονο προς τέρψιν βουλευτών και παρατρεχάμενων, χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία, όπως έλεγαν κάποιοι: «Να κερδίσουμε έστω και έναν κόκκο από τη χαμένη αξιοπιστία μας»!

«Δεν ήταν εικόνα αυτή που επέδειξε η Βουλή»
παραδέχονται πλέον όλοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Πρόεδρός της κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος από τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί «εγκλωβισμένος» στις δαιδαλώδεις διαβουλεύσεις σχετικά με το πόσες κάλπες θα στήνονταν. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψή του ήταν από την αρχή πως έπρεπε να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα δηλαδή και τα πρόσωπα που παραπέμπονταν συνολικά από τα κόμματα, ωστόσο βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαφωνίες των κομμάτων που προέκριναν αρχικώς τη λύση των τριών καλπών ανά πρόταση και κατόπιν των τριών ψηφοφοριών με επτά κάλπες, για να υπάρξει την τελευταία στιγμή ανατροπή με την υιοθέτηση από πλευράς του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου της φόρμουλας των τεσσάρων καλπών ανά πρόσωπο, με την οποία και συμφώνησαν όλοι.
Ωστόσο ούτε αυτό κατέστησε ομαλή τη διαδικασία αφού λίγο πριν από την ψηφοφορία υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις για τα ψηφοδέλτια με το γνωστό αποτέλεσμα: να διακοπεί η συνεδρίαση για περίπου μία ώρα και να ξεκινήσει άλλος ένας γύρος διαβουλεύσεων στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος έκπληκτος έβλεπε αρχηγό κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μπαίνει αποκαλώντας τον «Προεδρούκο μου…» και να του ζητάει να του βάλει ένα ουίσκι!.. Επικράτησε τελικώς η κοινή λογική, κάτι που εμφανώς απουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν τα επιτελεία των κομμάτων αναλώνονταν στα «μαγειρέματα» σχετικά με τη μορφή της διαδικασίας της ψηφοφορίας, από την οποία, όπως αποδείχθηκε, η κυβερνητική συνοχή δεν κινδύνευσε. Αντιθέτως, αυτό που επλήγη ήταν η όποια αξιοπιστία των βουλευτών, οι οποίοι είτε εμφανίζονταν ως έρμαια της βούλησης των κομματικών ηγεσιών, κάτι για το οποίο δεν έκρυβαν στα «πηγαδάκια» τη δυσφορία τους, είτε προσπαθούσαν στοιχειωδώς να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους, ο οποίος κατά το Σύνταγμα είναι να εκφράζουν ελεύθερα τη βούλησή τους.

«Εγώ θα έβαζα και παραβάν, αλλά μου είπαν «όχι». Ο,τι ήθελαν θα έκανα γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη συνείδηση του βουλευτή, ο οποίος έπρεπε –και αυτή την πεποίθηση είχα –να ψηφίσει με δικανικά κριτήρια»
έλεγε σε δημοσιογράφους ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος κατέβαλε επίμονη προσπάθεια να πείσει το Σώμα ότι δεν υπήρχαν σκοπιμότητες του Προεδρείου.
Η προσοχή όλων εστιάζεται πλέον στην ουσία της υπόθεσης και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού (παραπέμπεται με το ερώτημα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος) ή άλλων προσώπων, εφόσον προκύψει στην πορεία εμπλοκή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου της Προανακριτικής θεωρείται ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Θα έχει συνολικά 15 μέλη και ήδη στάλθηκαν οι σχετικές επιστολές προς τα κόμματα ώστε να προτείνουν τα μέλη που θα συμμετέχουν.

Τα ονόματα που «παίζουν» είναι από τη ΝΔ, εκτός του κ. Μαρκογιαννάκη, εκείνα των κκ. Μ. Βαρβιτσιώτη (πιθανός αντιπρόεδρος), Αδ. Γεωργιάδη, Λ. Τσαβδαρίδη και Κ. Κουτσογιαννακόπουλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και των κκ. Στ. Κοντονή και Θ. Δρίτσα, από το ΠαΣοΚ των κκ. Απ. Κακλαμάνη και Π. Ρήγα, από τους ΑΝΕΛΛ του κ. Β. Καπερνάρου, από τη Χρυσή Αυγή του κ. Μ. Αρβανίτη, από τη ΔΗΜΑΡ του κ. Β. Οικονόμου, από το ΚΚΕ του κ. Ι. Γκιόκα (ή του κ. Αθ. Παφίλη) και ενός από τους ανεξάρτητους (ενδεχομένως του κ. Κ. Μαρκόπουλου). Την προσεχή Τρίτη η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει για να εκλέξει προεδρείο και την Τετάρτη θα συνέλθει για να συζητήσει επί των διαδικαστικών θεμάτων. Θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της ως τις 25 Φεβρουαρίου 2013. Προανάκρουσμα των όσων αναμένονται να διαδραματιστούν στην Προανακριτική είναι το γεγονός ότι ήδη η κυρία Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε τον κ. Μαρκογιαννάκη ότι υφάρπαξε την έγκριση του Σώματος ώστε να είναι 15μελής η επιτροπή (προβλεπόταν 13μελής), ενώ δηλώνει ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να «νομιμοποιήσει» μια διαδικασία «περαιτέρω παρέμβασης των κομμάτων της συγκυβέρνησης για την παρεμπόδιση της ουσιαστικής αναζήτησης της αλήθειας και τη συγκάλυψη ευθυνών για αυτό το σκάνδαλο ολκής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ