Για ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει κάνει λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα και αρχίζει εκστρατεία για την ανάκτηση της αξιοπιστίας στη χώρα διεθνώς. Εμφανώς απογοητευμένος για όσα ακούστηκαν και αποφασίστηκαν στη συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» ότι «όλα αυτά είναι σπασμοί ενός πολιτικού συστήματος που φεύγει». Απαυδισμένος με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, αποφασίζει τώρα να ακολουθήσει μια μοναχική πορεία με κύριο στόχο να ολοκληρώσει με επιτυχία τη θητεία του στον Δήμο Θεσσαλονίκης.Το τελευταίο διάστημα ο κ. Ι. Μπουτάρης δέχθηκε πληθώρα προσκλήσεων ώστε να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο κεντροαριστερό σχηματισμό ή σε ένα νέο κόμμα, ακόμη και σε πολιτική πρωτοβουλία. Βλέποντας όμως την «κατάντια», όπως τη χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του, του πολιτικού συστήματος, αρνείται πεισματικά: «Επικοινώνησαν μαζί του οι πάντες, από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ως και τον κ. Ραγκούση ακόμη. Προεκλογικά μάλιστα πήγε σε μια συγκέντρωση του κ. Ραγκούση, αλλά από το να πάει σε μια συγκέντρωση ως το να ενταχθεί σε πολιτικό σχηματισμό είναι η μέρα με τη νύχτα» βεβαιώνουν οι συνεργάτες του. Ο ίδιος το επιβεβαιώνει, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει ποιοι τον κάλεσαν, τι συζήτησε μαζί τους και βεβαίως τι τους απάντησε.
Για πρώτη φορά όμως ο κ. Μπουτάρης αποκαλύπτει το στενό μαρκάρισμα που του έγινε από διάφορους πολιτικούς προκειμένου να τον εντάξουν σε διάφορα πολιτικά σχήματα που ακόμη ωστόσο, όπως οι περισσότεροι παραδέχονται, βρίσκονται σε επίπεδο συζητήσεων και ατέρμονων διαβουλεύσεων: «Δεν με ενδιαφέρει η σημερινή πολιτική σκηνή. Αν έχω κάποιον ρόλο σήμερα, αυτός είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τίποτε άλλο» λέει συχνά.
Δεν διστάζει ωστόσο να χαρακτηρίσει ακόμη και «κωλοτούμπες» ορισμένους πολιτικούς, ανάμεσά τους και αρχηγό κόμματος, που αλλάζουν συνεχώς θέσεις και προχωρούν σε άκαιρες συμμαχίες με σκοπό να παραπλανήσουν τον κόσμο: «Αλλάζουν εκατό φορές την ημέρα θέσεις και απόψεις» δηλώνει και πιστεύει ότι αν δεν γίνει σαφής αλλαγή της ελληνικής πολιτικής νοοτροπίας δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτε.
Το πολιτικό σύστημα το 2010 σε μια αναλαμπή καθαρής σκέψης –αναφέρει –στήριξε για τις δημοτικές εκλογές αρκετές μη κομματικές υποψηφιότητες, όπως του κ. Γ. Καμίνη και τη δική του. Αυτό, κατά την άποψη του κ. Μπουτάρη, δημιούργησε θετικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, μια που έφερε μη κομματικοποιημένους ανθρώπους πέραν των δημάρχων σε θέσεις αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, ειδικών συμβούλων κ.λπ. Σε συνδυασμό και με τον «Καλλικράτη» που αποδίδει, όπως υποστηρίζει, «μέγεθος σε όλους τους δήμους», αλλά και τη δημοσιονομική κρίση που επιβάλλει βίαια την ορθολογική διαχείριση, ο κ. Μπουτάρης εμφανίζεται πλήρως πεπεισμένος ότι σε δύο χρόνια θα έχει αλλάξει ο ρόλος και η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον δημόσιο βίο του τόπου: «Πιστεύω ότι αυτά τα μη κομματικά στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τα αναζητήσουν τα ίδια τα κόμματα της σημερινής συμπολίτευσης αλλά και αντιπολίτευσης ακριβώς για να αποκαταστήσουν μέσω της στελεχικής ανανέωσης την αξιοπιστία τους που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά την παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση των τελευταίων ετών» λέει συγκεκριμένα
Η υποβάθμιση της πολιτικής ζωής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αλλά και την ανικανότητα που έδειξαν ορισμένοι πολιτικοί για να αντιμετωπίσουν μείζονα πολιτικά και οικονομικά θέματα φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Να, πάρτε για παράδειγμα», όπως λέει, «όλο το σαθρό σκηνικό που στήθηκε γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ». Προς τι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε; Μήπως είχε ως τώρα κάποιο αποτέλεσμα;» διερωτάται.
Πρωταρχικός στόχος τώρα του κ. Μπουτάρη είναι να αποκαταστήσει, με τις όποιες αρμοδιότητες έχει, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία, γιατί, όπως λέει, «λόγω της ισχυρής της αυτοδιοικητικής της παράδοσης συνεχώς ανανεώνει το δικό της πολιτικό προσωπικό σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η αποκατάσταση του κύρους μας είναι απαραίτητο να επιτευχθεί, διότι ενισχύει στη Γερμανία αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να διαχειριστούν τη δημοσιονομική μας κρίση με πεφωτισμένο τρόπο και όχι τιμωρητικά» λέει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, υπενθυμίζει και στους Γερμανούς ότι η Ελλάδα ακόμη διατηρεί ένα από τα πιο συγκεντρωτικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί, λέει συχνά στους Γερμανούς και κυρίως στον κ. Φούχτελ, να μην αποφασίζει για τους παραχωρησιούχους του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντί για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως αποφασίζει για τις τύχες του λιμανιού του Αμβούργου η τοπική κυβέρνηση του Αμβούργου;
Παράλληλα πασχίζει, όπως συχνά λέει, για την ανάδειξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης ως βασικού εργαλείου της τουριστικής πολιτικής της χώρας. Στην κοινή συνείδηση, σημειώνει, αυτή η προσπάθεια έχει ταυτιστεί με τους Τούρκους και τους Ισραηλινούς, οι πρόγονοι των οποίων συνυπήρξαν με τους Ελληνες για περισσότερα από 500 χρόνια: «Από τη δική μας τη σκοπιά όμως έχει –ακριβώς εξαιτίας της ιστορίας της Θεσσαλονίκης –οικουμενικό βεληνεκές και χαρακτήρα. Ετσι λοιπόν ανακηρύσσοντας το έτος 2013 Ετος Κυρίλλου και Μεθοδίου ουσιαστικά απευθυνόμαστε στον χριστιανορθόδοξο σλαβικό κόσμο –και όχι μόνο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ