Σε πρόσφατες συζητήσεις, ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν μια ιστορική φράση του αείμνηστου ηγέτη της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) Ηλία Ηλιού και την εκφωνούσαν με ύφος μεγαλοπρεπές και εκχωρητικό χαμόγελο. Η φράση αυτή είναι: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».
Είναι γνωστό ότι λέξεις και φράσεις αλλάζουν νόημα και σημασία, ανάλογα με την ανάγκη που υπηρετούν και τη στιγμή που τις ενέπνευσε. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο, όταν τις χρησιμοποιεί κάποιος, να γνωρίζει την ιστορία τους. Οι ημιμαθείς και ασεβείς κακοποιούν την πνευματική και πολιτική παράδοση χρησιμοποιώντας τέτοιες έννοιες με τρόπο βάρβαρο και ανιστόρητο ώστε να αντιστρέφεται στην πραγματικότητα η σημασία τους και να αλλοιώνεται η ουσία της συγκεκριμένης σκέψης.
Συμβαίνει να είμαι μάρτυς της γέννησης αυτής της φράσης που όντως ήταν ιστορική όπως και όταν ελέχθη.
Το 1962 ο Ηλίας Ηλιού, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, συνοδευόμενος από στελέχη της Νεολαίας, είχε επισκεφθεί τον μακαρίτη Κωνσταντίνο Τσάτσο, τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετείχα στην αντιπροσωπεία ως γραμματέας της Δημοκρατικής Αντίστασης Σπουδαστών (ΔΑΣ114) που ήταν μια μετωπική οργάνωση της Νεολαίας της ΕΔΑ με σκοπό την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διαμαρτυρία για τη βία που ασκείτο στα πανεπιστήμια κυρίως αλλά και στους δρόμους της Αθήνας από τραμπούκους της ΕΚΟΦ (Εθνική Κοινωνική Οργάνωση Φοιτητών), ασφαλίτες του συνδικαλιστικού τμήματος της Αστυνομίας αλλά και από άλλους πολίτες μέλη παρακρατικών οργανώσεων της Δεξιάς και ενίοτε και όργανα του κράτους εν στολή, κυρίως αστυνομικούς.
Ηταν το κλίμα που συνέχιζε τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 και προσπαθούσε να αντιδράσει στην επικράτηση, σε όλες σχεδόν τις σχολές, του ενιαίου μετώπου των δημοκρατικών φοιτητών που συσπείρωνε αριστερούς και κεντρώους φοιτητές καθώς και πολλούς ανοργάνωτους δημοκράτες.
Αφού άκουσε τον Ηλιού ο Τσάτσος, τον παρακάλεσε να μείνουν για λίγο μόνοι. Ηταν φίλοι και οι δύο διανοούμενοι μεγάλου βεληνεκούς με κοσμοπολιτική παιδεία και πλούσια νομική και φιλοσοφική παραγωγή. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση κράτησε μερικά μόνο λεπτά και όταν βγήκαμε από το υπουργείο ο μακαρίτης Ηλίας, τον οποίο πάντα απεριόριστα εθαύμαζα, αγαπούσα και εκτιμούσα, στράφηκε προς το μέρος μας και μας είπε: «Παιδιά, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μου είπε ο κύριος ακαδημαϊκός και καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία».
Και συνέχισε. «Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε τον χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού. Εχετε αλώσει τη νεολαία. Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο».
Κάποιος τότε ρώτησε: «Και συ τι απάντησες;». Και ο Ηλιού τότε είπε το ιστορικό: «Απάντησα: «Και μεις θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»».
Εννοούσε πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Συντάγματος, σύμφωνα και με το άρθρο 114, εννοούσε πιστή υπακοή στους νόμους του κράτους και αποφυγή κάθε μορφής βίας πέρα από την αυστηρά επιβαλλόμενη εκ των συνθηκών ανάγκη προσωπικής άμυνας.
Η Αριστερά ήταν πράγματι τότε η παράταξη της συνταγματικής και πολιτικής νομιμότητας. Διεκδικούσε την εξουσία αποκλειστικά μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες με την αναζήτηση συμμαχιών με τους συγγενείς χώρους.
Ποια σχέση μπορούν να έχουν αυτά τα λόγια, με το νόημα που περιγράψαμε, με την «επαναστατική νομιμότητα» των τραμπούκων και οργανωμένων σε εγκληματικές ομάδες οπαδών των σημερινών κηρυγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα πει «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» από τα χείλη του Σκουρλέτη; Θα μας κάνουν τη χάρη να σταματήσουν να πετάνε γιαούρτια, να κλείνουν δρόμους, να δέρνουν, να πυρπολούν, να καταλαμβάνουν παράνομα πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους χώρους για ψύλλου πήδημα. Θα μας κάνουν τη χάρη λοιπόν να αποδεχθούν επιτέλους ότι ο νόμος στην Ελλάδα ισχύει για όλους και το Σύνταγμα αφορά και αυτούς;
Ευχαριστούμε πολύ αλλά ας μην προκαλούν κιόλας και ας μάθουν και λίγη Ιστορία. Της παράταξης που αναιδέστατα μονοπωλούν τουλάχιστον.
Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.
Στο άρθρο της περασμένης Κυριακής 13.01.2013 παραλείφθηκε εκ παραδρομής τμήμα της τελευταίας πρότασης του κ. Πάγκαλου. Παραθέτουμε ολόκληρη την τελευταία παράγραφο ορθά:
«Οι υπουργοί δεν θα πρέπει να είναι βουλευτές. Προτείνουμε το ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο ιδιοτήτων. Βουλευτής που κρίνεται απαραίτητο να καταλάβει κυβερνητικό αξίωμα, θα πρέπει να παραιτείται από τη Βουλή και αν μεν έχει εκλεγεί με την εθνική λίστα θα τον διαδέχεται ο αμέσως επόμενος, αν δε είναι εκπρόσωπος μονοεδρικής περιφέρειας, ο αναπληρωτής του, ο οποίος θα εκλέγεται ταυτοχρόνως με αυτόν και με αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ