Ενα ψηφοδέλτιο με όλα τα ονόματα των υποψηφίων για παραπομπή σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Κάθε βουλευτής «σταυρώνει» ένα ή περισσότερα και όλοι ψηφίζουν σε μία και μοναδική κάλπη. Αυτή θα ήταν μια απρόοπτη πρωτοβουλία υπέρ της διαφάνειας. Μια απρόβλεπτη πράξη αναβάθμισης του κύρους του Κοινοβουλίου. Ενα αιφνιδιαστικό μήνυμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία έχασε την ευκαιρία για μια ευχάριστη έκπληξη και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατόρθωσε να επιβάλει μια «κόκκινη γραμμή» σε ένα κρίσιμο ζήτημα.
Χάρη στην επιβολή των πολλών καλπών και των… «καινοτόμων ψηφοδελτίων» οι βουλευτές ετέθησαν υπό αυστηρή επιτήρηση. Ο Πρωθυπουργός καθώς και σημαντικός αριθμός κυβερνητικών βουλευτών ψήφισαν μόνο στην «κυβερνητική» κάλπη για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου. Εξίσου μεγάλος αριθμός βουλευτών (75) απέφυγαν να πλησιάσουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως σκέφτηκαν ότι αν το έκαναν θα μετέδιδαν την εντύπωση πως ψηφίζουν υπέρ μιας παραπομπής που δεν επιθυμούν οι αρχηγοί των κομμάτων τους. Και οι περισσότεροι από τους κυβερνητικούς που τόλμησαν να ψηφίσουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν το σεμνό αλλά εύγλωττο λευκό από το σαφές «όχι». Με αυτόν τον τρόπο ακυρώθηκε η πιθανότητα της έκπληξης. Η πρωτοβουλία «καραμανλικών» βουλευτών που έσπευσαν στην κάλπη της Χρυσής Αυγής για να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής Παπανδρέου ερμηνεύθηκε ως μια προειδοποίηση του Κώστα Καραμανλή στον Αντώνη Σαμαρά ότι ελέγχει σχεδόν το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή η διαδικασία εκφυλίστηκε, μεταξύ άλλων, και σε ένα άσχετο με την υπόθεση εσωκομματικό παίγνιο.
Κάπως έτσι παραπέμφθηκε μόνον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η αγαπημένη Ιφιγένεια όλων, ο αποδιοπομπαίος τράγος που ουδείς έχει ανάγκη και όλοι εξίσου μισούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ενισχύθηκε η βεβαιότητα περί ποινικών ευθυνών τόσο του πρώην υπουργού Οικονομικών όσο και των πρώην πρωθυπουργών ή του νυν προέδρου του ΠαΣοΚ. Η αδυναμία κατάδειξης της βαρύτητας του σκανδάλου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη δουλειά του αμήχανα και λειψά. Η Κουμουνδούρου μετέδωσε την εντύπωση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα «πολυσκάνδαλο», μια λίστα γεμάτη σκελετούς παρένθετων προσώπων, μια ρώσικη κούκλα με σκάνδαλα μέσα σε σκάνδαλα.
Οι πολίτες δεν είναι ανόητοι για να πιστεύουν ότι η λίστα παρέμεινε (και παραμένει…) ομιχλώδης και ανεξιχνίαστη μόνο εξαιτίας των χειρισμών του κ. Παπακωνσταντίνου. Ταυτόχρονα όμως είναι εξίσου αληθές ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε χωρίς νέα στοιχεία, με αποτέλεσμα να επιτρέψει στη συγκυβέρνηση να τον εμφανίσει ακόμη και ως… οργανωτή σκευωρίας! Πάλι καλά που δεν τον παρέπεμψαν δίπλα στον κ. Παπακωνσταντίνου! Το συμπέρασμα είναι ότι τα παλαιά πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να ελέγχουν τις ερμηνείες των αμφιλεγόμενων πράξεών τους ακριβώς γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαθέτει την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι συνθήκες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ