Μετά τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης, η σκυτάλη της ενημέρωσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων περνά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος στο τέλος αυτής της εβδομάδας ταξιδεύει στο Λονδίνο όπου θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες του Σίτι.
Μπορεί η αξιοπιστία της χώρας να έχει βελτιωθεί αλλά απαιτείται εργώδης προσπάθεια για να πειστούν ξένα κεφάλαια να «κοιτάξουν» πάλι προς την Ελλάδα. Αποτελεί στοίχημα της κυβέρνησης η προσέλκυση επενδύσεων, γι’ αυτό και το τελευταίο τρίμηνο για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός συναντά σε προγραμματισμένες συναντήσεις υπό το φως της ημέρας στελέχη επενδυτικών οίκων, τραπεζών, συλλογικών επενδύσεων, συνταξιοδοτικών ταμείων, ακόμη και επιθετικών funds.
H κυβερνητική σταθερότητα, η μείωση του ρίσκου της χώρας και η βελτίωση των μεγεθών του προϋπολογισμού δεν φτάνουν για να πεισθούν τα στελέχη επενδυτικών οίκων που διαχειρίζονται δεκάδες δισ. ευρώ να επενδύσουν μέρος του ενεργητικού τους στην Ελλάδα, γι’ αυτό και χρειάζονται οι συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες ώστε να έχουν χειροπιαστά παραδείγματα και διαβεβαιώσεις ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει.

O κ. Προβόπουλος ως καθ’ ύλην αρμόδιος θα ενημερώσει επικεφαλής τραπεζών για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για τον ρόλο που αυτό θα παίξει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Προβόπουλος θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής για την Ευρώπη των τραπεζών Citibank, UBS, Credit Suisse, J.P.Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley, καθώς και με αναλυτές των συγκεκριμένων οίκων που καλύπτουν κυρίως τον τραπεζικό τομέα. Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα συναντηθεί επίσης και με τα ανώτατα στελέχη των «Financial Times» και του «Economist».
Ο κ. Προβόπουλος γνωρίζει τη δύναμη των αγορών που λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί για την πραγματική οικονομία και θα μεταφέρει στους συνομιλητές του το μήνυμα ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική οικονομία βρίσκει πάλι πηγές χρηματοδότησης ικανές για να φέρουν επενδύσεις και να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη. Θα επισημάνει επίσης ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες επανήλθαν στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες.
Ο κεντρικός τραπεζίτης θα αναφερθεί ακόμη στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας και στις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται, με στόχο την αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Ηδη από τους τελευταίους μήνες του 2012 ο κ. Προβόπουλος ενημερώνει όλους τους ξένους συνομιλητές του –ανάμεσά τους οι πρεσβευτές στην Αθήνα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων μεγάλων χωρών και δημοσιογράφοι από μεγάλες ξένες εφημερίδες –για τις αλλαγές στην Ελλάδα, για τις προοπτικές της οικονομίας και κυρίως για το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην Ελλάδα τα θεμέλια για μια ανταγωνιστική οικονομία.
Στις παρουσιάσεις θα συμμετάσχουν ο οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Ταβλάς και οι εντεταλμένοι διευθυντές κκ. Οδυσσέας Χριστοφόρου και Σπύρος Παντελιάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ